Belgica

Belgica (2016)

Film1
5.5 / 10
12
IMDb
6.8 / 10 2931
Pers
74% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Felix van Groeningen
Cast: Stef Aerts, Tom Vermeir, meer »
Lengte: 127 minuten
Land: BelgiŽ
Taal: Nederlands, Vlaams, Frans
Kijk nu

Vlaams drama van Felix van Groeningen over twee broers die een bar openen en zich verliezen in het nachtleven

De broers Frank en Jo openen samen een cafť. Binnen de kortste keren wordt Belgica dť hotspot van het nachtleven. Een zelfverklaard oord van verderf, waar de rock-'n-roll van de bezwete muren spat. The sky lijkt the limit, maar naarmate het succes toeneemt, groeien de broers steeds meer uit elkaar.

De Vlaamse filmmaker Felix van Groeningen regisseerde Dagen zonder lief en de boekverfilming De helaasheid der dingen, alvorens hij met het veelgeprezen The Broken Circle Breakdown genomineerd werd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. • Pers - 74%  
  80

  Belgica is geen Hollywoodkost, maar een rauwe, energieke film

  "Zintuiglijk camerawerk zuigt de kijker het intense, rusteloze kroegbestaan in. Belgica is geen Hollywoodkost, maar een rauwe, energieke film waarin alles draait om sfeer, en met de muziek in een hoofdrol."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  De tol van rock 'n roll

  "Dromen en idealen spatten hard uiteen bij de twee broers die een rockcafť runnen in Felix van Groeningens Belgica. Het maakt de cocktail van seks, drugs en rock 'n roll niet minder opwindend."

  Jos van der Burg - De Filmkrant
  80

  Het cafť als metafoor voor het land

  "Het cafť als metafoor voor het land; inclusief discussies over toelatingsbeleid, drankgebruik, drugsregulering, ruimte voor kunst, tolerantie, en regulering van financiŽn, want, zoals Frank tegen het einde van de film stelt: "BelgiŽ is toch groot geworden op zwart geld!""

  Ruby Sanders - Cinemagazine.com
  80

  Klassieke broedertwist in het favoriete oord van verderf

  "Heel storend is dat niet, omdat Van Groeningen de vaart erin houdt en de overdrijving niet schuwt: de exuberante excessen volgen elkaar in hoog tempo op. Ook de opwindende, volstrekt chaotische soundtrack is al een reden om te gaan."

  Jan Pieter Ekker - Het Parool
  80

  Seks & drugs & rock-'n-roll

  "Enig minpuntje is dat de film hier en daar iets te langdradig is en dat sommige gebeurtenissen net wat te lang duren. Echter wordt dit weer goedgemaakt door het tempo van de rest van de film en de te gekke cinematografie."

  Joris Regterschot - Filmvandaag.nl
  80

  Slempen, snuiven en hossen tot de zon opkomt

  "Het leukste van Belgica is zijn onvoorspelbaarheid. Gaat dit over mannen die niet willen opgroeien, relaties geruÔneerd door drank en drugs, een idylle die ontspoort in exces, broers die van elkaar vervreemd raken door succes?"

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Uitbundige en ongepolijste kroniek van een kroeg

  "De talrijke en zich herhalende nachtelijke bacchanalen maken van Van Groeningens film een roes: tomeloos, energiek, onbesuisd, maar ook met de onvermijdelijke kater die erop volgt."

  Danitsa Linders - FilmTotaal
  70

  Eigen Luilekkerland

  "In Belgica bouwen twee uit elkaar gegroeide broers samen aan hun eigen Luilekkerland, dat gaandeweg scheuren begint te vertonen. Die rechtlijnige ontwikkeling had meer tempo mogen hebben, maar dat maakt Van Groeningens nieuwste film er niet minder levendig op."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  60

  Favoriet oord van verderf

  "Diverse potentiŽle incidenten, rond Jo en vooral Frank, blijven onderontwikkeld, wat ertoe bijdraagt dat het verhaal stokt in sfeertekening. (..) Het beste van Belgica komt evenwel niet van het filmdoek, maar uit de luidsprekers."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  60

  Hoofdpersoon gaat kapot aan drank, drugs en vrouwen

  "Maar het drama rond de twee broers stokt op een gegeven moment, waarna de film slepend naar het einde sjokt. Beide personages zijn te eendimensionaal om lang te boeien."

  Ab Zagt - AD
  60

  Ontbeert de brille van een grotere kroniek

  "Belgica heeft een tijd lang dezelfde tumultueuze kracht als Michael Winterbottoms 24 Hour Party People - over de legendarische club HaÁienda in Manchester - maar ontbeert de brille van een grotere kroniek."

  Belinda van de Graaf - Trouw
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 maart 2016
  Distributeur: Entertainment One Benelux