Ben-Hur

Ben-Hur (2016)

Pers
42% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur, Drama
Regie: Timur Bekmambetov
Cast: Jack Huston, Morgan Freeman, meer »
Lengte: 123 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Remake van de klassieker uit 1959 over Ben-Hur die verraden wordt maar na jaren slavernij terugkeert voor wraak

Prins Judah Ben-Hur wordt valselijk beschuldigd van verraad door zijn geadopteerde broer Messala, een officier in het Romeinse leger. Beroofd van zijn titel en gescheiden van zijn familie en zijn geliefde, wordt Judah gedwongen tot slavernij. Na jaren op zee zinkt het slavenschip waar hij op vaart en lukt het hem om terug te keren naar zijn vaderland voor wraak en natuurlijk een spectaculaire strijdwagenrace. • Pers - 42%  
  60

  Een goed paard maakt nog geen goede ruiter

  "Originaliteit is wel ver te zoeken, maar zwakke momenten wisselen zich af met (iets) sterkere momenten. Voor de niet al te kritische kijker: prima. Oscarwaardig? Nee."

  Josta Tessers - FilmVandaag.nl
  50

  Echt episch wordt het dankzij de gehaastheid nooit

  "Messala's diepgang maakt de vriendschap en het verraad daarvan sterker en boeiender. Dat is helaas het enige aspect in deze Ben-Hur dat enigszins goed is uitgewerkt, en niet genoeg om er samen met de race een echt goede film van te maken."

  Kaj van Zoelen - Filmtotaal
  40

  Ben-Hur: minder homo, meer Jezus

  "Minder homo-erotiek, minder kwaliteit, meer Jezus. Maar hoeveel gelovigen willen de herrie, beroerde dialogen, krukkige scènes en Morgan Freeman met dreadlocks doorstaan om een glimp van de Heiland op te vangen? Er lijkt een wonder nodig om deze Ben-Hur van de ondergang te redden."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  40

  Houterige hervertelling

  "De spectaculaire zeeslag die de film ons daarbij voorschotelt, maken we volledig mee vanuit het roeiersruim en vormt het visuele hoogtepunt van de film. Daarmee piekt Ben-Hur te vroeg. Want de wagenrace - die eigenlijk de climax zou moeten vormen - valt door een overmaat aan digitale effecten én door de chaotische cameravoering en montage vies tegen."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  Overdaad aan stofwolken en digitaal geveinsd stuntwerk

  "Anderhalf jaar na de eveneens haperende adoptiebroedertwist in Ridley Scotts Mozesfilm Exodus: gods and kings is de boodschap duidelijk: ouderwets Bijbelspektakel uit het technicolortijdperk is ongeschikt voor de moderne herkauwerspraktijk."

  Bart van der Put - Het Parool
  40

  Rommelig, onlogisch en onvolledig

  "Alsof een scenarist met een botte schaar het lijvige boek Ben-Hur van Lew Wallace aan flarden heeft geknipt. Dat is de belangrijkste impressie die de nieuwe filmversie van Ben-Hur achterlaat."

  Ab Zagt - AD
  40

  Televisiefilm die naar de bioscoop is ontsnapt

  "Er zijn in de zomer van 2016 slechtere films te zien dan Ben-Hur, maar geen saaiere. (..) De enige visueel opvallende elementen zijn de talrijke match-cuts. Een montagetechniek die altijd symboliek suggereert, ook als die er niet is."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  40

  Vlak geacteerde remake met een kleffe vergevingssaus

  "De boodschap kan nog zo nobel zijn, heel overtuigend wordt die niet met deze saaie personages en hun humorloze dialogen. Evangelisten zullen er vast mee in hun nopjes zijn, Ben-Hur komt niet in de buurt van zijn 50+ jaar oude voorganger."

  Remke de Lange - Trouw
  40

  Weinig memorabele verfilming van Wallace's roman

  "Het is te simpel om Ben-Hur een complete mislukking te noemen, maar het is een film die in alles gericht lijkt te zijn op het pleasen van het publiek en op die manier films maken is een farce."

  Elise van Dam - Biosagenda.nl
  40

  Zelfs de befaamde wagenrace redt b-film Ben-Hur niet

  "Het is zo'n cliché dat het geen enkele indruk maakt. Dat geldt zelfs voor de befaamde wagenrace: ook anno 2016 bedoeld als pièce de résistance, maar te rommelig verbeeld om zijn status waar te maken. In de gejaagde b-film die deze Ben-Hur is, is zelfs het bijrolletje van Marwan Kenzari jammerlijk verwaarloosbaar."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  40

  Zielloze vertelling

  "Daarin hebben ze hopeloos gefaald, Ben-Hur is ontdaan van alle grandeur dat het bronmateriaal biedt en verworden tot een zielloze vertelling. Dat is best ironisch, gezien de religieuze ondertoon van Lew Wallace zijn klassieke boek."

  Jochem Geerdink - Filmpjekijken.com
  30

  Beleving is ver te zoeken

  "De strijdwagenscènes in de arena, normaliter het hoogtepunt van de film, is in zijn handen grotendeels zielloos computerwerk. Beleving is ver te zoeken."

  Wouter Los - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 25 augustus 2016
  Distributeur: Universal Pictures International