Zomer

Zomer (2014)

IMDb
6.5 / 10 42
Pers
48% 6
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Colette Bothof
Cast: Sigrid ten Napel, Jade Olieberg, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Coming-of-agedrama waarin de zestienjarige Anne uit de Biesbosch tijdens een broeierige zomer gevoelens krijgt voor de stoere Lena

De zestienjarige Anne groeit op in de geïsoleerde Biesbosch, waar uitgestrekte velden en elektriciteitsmasten het landschap bepalen. Samen met haar vriendengroep probeert ze daar tijdens een broeierige zomervakantie de sprong naar volwassenheid te maken. Maar die gezamenlijke ervaring verandert in een conflictsituatie als Anna gevoelens voor de stoere Lena ontwikkelt. • Pers - 48%  
  60

  De sfeertekening in 'Zomer' is evocatief van hoog niveau

  "Jammer genoeg stijgt het vliegtuig niet op; het is net of de plotontwikkeling van 'Zomer' door de lome plattelandshitte wordt verlamd. Door een waas van heiige lucht lijken we te kijken naar Anne (...); zelfs als dit bleue meisje uitbreekt en de lesbische liefde ontdekt ten overstaan van haar conservatieve leeftijdsgenoten, blijft het vlak."

  Jan-Kees Verschuure - Cinemagazine
  60

  Zomer had meer lef kunnen gebruiken

  "een bescheiden, licht nostalgisch drama over opgroeien (...) Het acteerwerk is sterk: subtiel en vaak ontroerend. (...) De tweede speelfilm van Colette Bothof (na Zwarte zwanen, 2005) blinkt uit in sfeer, maar durft niet genoeg daarop te vertrouwen."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  50

  Beklemmende bekrompenheid

  "Hun opvlammende liefde zorgt voor allerlei commotie, wat de beklemmende bekrompenheid van het Brabantse dorps- en gezinsleven nog eens onderstreept. Regisseur Colette Bothof maakt dat helaas te expliciet en kampt daarnaast met nogal wat onlogische wendingen in het scenario van Marjolein Bierens."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  Moeilijk te volgen liefde in dorp met veel clichés

  "Een film als Jongens van Mischa Kamp raakte het gevoel van die eerste liefde veel beter - om over La vie d'Adèle maar te zwijgen. De locatie voelt niet waarachtig, maar de route die Anne aflegt is ook moeilijk te volgen. Haar omslag is zo compleet dat de liefde hier een soort duizenddingendoekje lijkt. Kijk de juiste in de ogen en klaar ben je. Wie gelooft dat?"

  Mark Moorman - Het Parool
  40

  Seksueel ontwaken

  " (...) Zomer lijdt aan typisch Nederlandse uitleggeritis: wat je ziet, wordt ook nog even verbaal toegelicht. Het maakt Zomer vooral geschikt als voorlichtingsfilms voor pubermeisjes die nog niet uit de kast zijn. Duidelijk zo, kinderen?"

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  40

  Verboden liefde in de Biesbosch

  "Ondanks de mooi ingetogen hoofdrol van Sigrid ten Napel (die een Gouden Kalf-nominatie kreeg) overtuigt Zomer niet. Dat Anne, als commentator op haar leven, de gebeurtenissen nog eens uitlegt, is overbodig. Het idee is ook nog eens beroerd uitgewerkt, met erg vergezochte, literair bedoelde bakvissenteksten."

  Ab Zagt - AD
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 4 juni 2015
  Distributeur: Herrie Film & TV
  Alternatieve titel: Summer