Lion

Lion (2016)

Film1
8.3 / 10
20
Pers
70% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Garth Davis
Cast: Dev Patel, Rooney Mara, meer »
Lengte: 118 minuten
Land: AustraliŽ, Groot-BrittanniŽ, Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Waargebeurd drama over een jongen uit Calcutta die geadopteerd werd door een Australisch echtpaar en na vijfentwintig jaar zijn Indiase familie zoekt

Als vijfjarig jongetje komt Saroo Brierly per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert - ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Vijfentwintig jaar later gaat Saroo, door een samenloop van omstandigheden, op zoek naar de plek waar hij ooit zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen.

Lion ontving zes Oscarnominaties waaronder die voor Beste Film, Beste Mannelijke Bijrol (Dev Patel) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Nicole Kidman). • Pers - 70%  
  80

  Krachtig modern sprookje over zoektocht van adoptiekind

  "De gapende valkuilen van tranentrekkend sentiment zie je voor je, maar Davis weet ze bewonderenswaardig te omzeilen. Liever houdt hij zich bezig met onderliggende, subtiele aspecten van Saroo's levensverhaal."

  Remke de Lange - Trouw
  80

  Ontroerend regiedebuut met prachtrollen

  "Het resultaat is een intiem en vakkundig geschoten verhaal, dat een genuanceerd beeld schetst van het leven van een adoptiekind vanuit alle verschillende perspectieven, en tegelijkertijd een positieve boodschap meedraagt over technologie als een verrijking van ons leven."

  Jelle Fastenau - FilmTotaal
  80

  Speurtocht naar afkomst in oprechte tranentrekker

  "Lion is een oprechte tranentrekker. Prachtig en gevoelig gespeeld door zowel Dev Patel als adoptiemoeder Nicole Kidman. Kleine Sunny Pawar steelt als jonge Saroo ieders hart."

  Maricke Nieuwdorp - AD
  70

  Aangrijpende ontworteling

  "Hoewel er ook dan nog uitstekend wordt geacteerd, voelt de verfilming van Saroo Brierley's autobiografische roman na het verlaten van India minder authentiek."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  70

  Een echte tranentrekker met het hart op de juiste plaats

  "Lion is een echte tranentrekker, maar wel een met het hart op de juiste plaats. Dankzij een innemende cast - met Pawar, Kidman en Patel als uitschieters - schitterende beelden van zowel India als TasmaniŽ en een verhaal dat je aangrijpt (..)"

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  60

  Alsof acteurs in Spoorloos zijn beland

  "In eerste instantie is Lion een rauw en energiek drama, daarna gaat de magie verloren. Gelukkig is er het 8-jarige natuurtalent Sunny Pawar. Een zoektocht achter een laptop is weinig filmisch."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  Kolkata door ogen van vijfjarige

  "Debuterend speelfilmregisseur Garth Davis vertelt het fijnzinnig, met de camera altijd op ooghoogte van Saroo. Zo raakt de kijker met hem verbonden en wordt de tragiek van een jongetje dat verloren raakt in een gevaarlijke metropool benadrukt."

  Andrť Waardenburg - NRC Handelsblad
  60

  Terug naar huis met Google Earth

  "Ondanks een wat matige tweede helft, hoeven we deze tearjerker dus niet voor de leeuwen te gooien."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 12 januari 2017
  Distributeur: Entertainment One Benelux