Free State of Jones

Free State of Jones (2016)

Film1
6.8 / 10
23
Pers
58% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama
Regie: Gary Ross
Cast: Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, meer »
Lengte: 140 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Historisch drama met Matthew McConaughey als een armlastige boer uit Mississippi die tijdens de Burgeroorlog in opstand komt tegen de Confederatie

Tijdens de wrede Amerikaanse burgeroorlog verliest Newton Knight, een armlastige boer uit Mississippi, zijn veertienjarige neef op het slagveld. Gedesillusioneerd deserteert hij. Eenmaal terug in Jones County besluit hij de strijd aan te gaan tegen de Confederatie van de zuidelijke staten. Hij roept ontsnapte slaven, verbitterde boeren en deserteurs op om mee te vechten, met als doel: vrijheid, gerechtigheid en een eigen vrije staat. Met zijn Free State of Jones schrijft Knight geschiedenis en zo komt hij in de boeken als een vermaarde voorvechter tegen rassendiscriminatie.

Free State of Jones is van regisseur en scenarist Gary Ross, die eerder Sea Biscuit en The Hunger Games maakte. Hij is momenteel bezig met Ocean's Eight met Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway en Rihanna.*******

Film1 Recensie: Intense en fascinerende geschiedenisles

Met een intense maar piekfijne Matthew McConaughey in de hoofdrol en een fascinerend verhaal over de Burgeroorlog valt er met Free State of Jones genoeg te genieten. De lange looptijd en het beladen karakter maken de film misschien een heftige zit, maar deze geschiedenisles is de moeite zeker waard.

Lees verder
 • Pers - 58%  
  80

  Blanke rebel in de burgeroorlog

  "Fijnslijpers mogen in Knight het cliché zien van de blanke bevrijder van zwarten, maar het is goed dat zijn verhaal verteld wordt. En zonder hoopvol spielbergiaans klaroengeschal. Free State of Jones accentueert de diepte van de Amerikaanse rassenkloof en stemt somber."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Uitstekende geschiedenisles

  "Free State of Jones kijkt naar de Amerikaanse Burgeroorlog vanuit het klassenaspect. Dat perspectief komt zelden aan bod."

  Jos van der Burg - Het Parool
  70

  Intense en fascinerende geschiedenisles

  Met een intense maar piekfijne Matthew McConaughey in de hoofdrol en een fascinerend verhaal over de Burgeroorlog valt er met Free State of Jones genoeg te genieten. De lange looptijd en het beladen karakter maken de film misschien een heftige zit, maar deze geschiedenisles is de moeite zeker waard.

  Jan-Peter Rook - Film1
  70

  Wil te veel vertellen

  "In plaats van scherpe keuzes te maken, lijken de makers toch vooral zoveel mogelijk geschiedenisles over de kijker uit te willen storten. Tegelijkertijd veronderstelt Ross veel achtergrondkennis bij zijn kijker, maar vooral buiten de VS zal deze ontbreken. "

  Jochem Geerdink - Filmpjekijken.com
  60

  Epos over opstand en slavernij raakt nooit ontketend

  "Free State of Jones is ambitieus, maar het verhaal over de opkomst van het rebellenleger in Jones County tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog onder leiding van Newton Knight mist scherpte. Met name het plot is even chaotisch als de veldslagen tussen de Confederacy en de Union."

  Wim Meijer - Indebioscoop.com
  60

  Verhaal over Amerikaanse held verzuipt in de inhoud

  "De man mag onder historici niet onomstreden zijn, gespeeld door Matthew McConaughey met rommelige baard, groeit 'Newt' uit tot charismatische held. (...) Ross' ambities rechtvaardigen een goede dramaserie over 'Newt' en Amerika's rassenproblematiek."

  Remke de Lange - Trouw
  50

  Vrije verfilming van verzetsstrijder en mensenrechtenactivist

  "Het was beter geweest als Ross had geïnvesteerd in een uitdieping van het personage Knight en het schetsen van de maatschappij van halverwege de negentiende eeuw. Aan hoofdrolspeler Matthew McConaughey ligt het allemaal overigens niet. Hij laat solide acteerwerk zien."

  Arjan Welles - Filmtotaal
  50

  White Knight

  "De klassieker Amadeus klopt van geen kant historisch gezien, maar boeit na al die decennia nog steeds vanwege de levendige personages, spannend drama en humor. Free State of Jones zal ongetwijfeld zeer trouw zijn aan de feiten, maar is ironisch genoeg niet 'levensecht'."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  50

  Wijdlopige geschiedenisles

  "De cineast wil te veel vertellen en heeft daarbij verder de handicap dat zijn nationale geschiedenis niet de onze is. De achtergrondkennis die deze film veronderstelt zal bij veel niet-Amerikanen dan ook ontbreken. Evenals een gevoel van betrokkenheid."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  Boos vingertje doet vrijheidsvechter tekort

  "Een man die opstaat tegen onrecht dat anderen wordt aangedaan, valt te bewonderen. De kruistocht van Ross voelt helaas niet zoals de strijd tegen discriminatie van Newt Knight; niet vanuit een goed hart, maar vanuit een boos hoofd."

  Tisha Eetgerink - AD
  40

  Gebrek aan keuzen maakt Free State of Jones rommelig

  "Een aantal vaste ingrediënten voor een gedegen Oscardrama is aanwezig, in Free State of Jones, maar zelden stak een filmscenario zo ontstellend rommelig in elkaar."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  40

  Verhaallogica is schromelijk schematisch

  "Ontwikkelingen, inclusief de talloze toevalligheden, volgen elkaar op omdat ze nu eenmaal ooit zo gegaan zijn. Mensen handelen daar ook naar, inclusief gebrekkige dialogen. Van psychologische diepgang of groei is geen sprake. Motivaties komen eerder voort uit simplisme."

  Wouter Los - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 september 2016
  Distributeur: Entertainment One Benelux