Menino

Menino (2013)

IMDb
7.6 / 10 4744
Pers
77% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie
Regie: AlÍ Abreu
Cast: Marco Aurťlio Campos, Vinicius Garcia, meer »
Lengte: 80 minuten
Land: BraziliŽ
Taal: Portugees
Kijk nu

Geanimeerde roadmovie waarin BraziliŽ wordt getoond door de ogen van de jonge Menino

De vrolijke jongen Menino neemt je mee op een reis door een wonderschone geanimeerde wereld, geÔnspireerd op BraziliŽ. Hij groeit gelukkig op in de weelderige natuur. Maar op een dag vertrekt zijn vader naar de stad om daar werk te zoeken. Het verlangen om zijn vader weer te zien is zo intens, dat hij naar hem op zoek gaat. Hij trekt door fantastische landschappen en vreemde steden. Hij ontmoet machines als olifanten en reist mee met schepen als vogels. Het is een magische, unieke en originele wereld.

Menino ontving een Oscarnominatie voor Beste Animatiefilm. • Pers - 77%  
  90

  Bomvol speelse visuele vondsten

  "Het verhaal over opgroeien in een veranderende omgeving slaat zowel op iedere kijker individueel als op de wereld als geheel. De kijker reist in de schoenen van de kleine Cuca, mee met diens magische ontdekkingstocht."

  Ruby Sanders - Cinemagazine
  80

  Dansen op de wolken

  "Een piepklein uitgangspunt - een jongetje ontdekt de wijde wereld - vormt het skelet voor AlÍ Abreu's lyrische, wonderschone animatiefilm Menino."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  80

  Kinderlijke stijl, harde inzichten

  "Het met de hand getekende Menino is met zijn kleurenpracht en inventieve vormvondsten net even indrukwekkender, maar is in de vertelling dan weer minder subtiel dan Mijn mama is in Amerika."

  Andrť Waardenburg - NRC Handelsblad
  80

  Kleurrijke heldenreis

  "De atypische verhaallijn is gepuzzel voor volwassenen, maar voor kinderen vooral zinnenprikkelend en verrassend. De contrasten tussen het onbezorgde kinderleven en de boze buitenwereld, zijn krachtig neergezet, doch gedoseerd. Zo blijft de film in haar kinderlijke harmonie."

  Ralph Evers - Indebioscoop.com
  80

  Roadmovie door zielloze steden, op zoek naar zijn vader

  "Wie openstaat voor een animatiefilm die de kijker nu eens niet aan het handje meeneemt van A naar Z, maar onderdompelt in een wonderbaarlijke en toch herkenbare wereld, moet Menino niet overslaan."

  Jos van der Burg - Het Parool
  70

  Beeldende krabbels

  "Menino, geschikt voor iedereen vanaf een jaar of negen, is geen rechttoe-rechtaan vertelling en het kleine beetje taal dat wordt gesproken is ontsproten aan de fantasie. (...) Menino's reis is vooral ook een ontdekkingstocht, waarbij de verschillen tussen rijk en arm in zijn land zich opdringen, net als de hoge tol van de economische ontwikkeling. Jammer dat de kijker vooral die laatste boodschap net iets te veel krijgt ingepeperd in deze verder zo bruisende en beeldende tekenfilm."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Menino slaat om in een nachtmerrie vol industriŽle monsters

  "je moet er maar net tegen kunnen, om zonder woorden maar met des te meer visueel geweld naar de moraal van dit verhaal te worden geleid. Abreu heeft ontegenzeglijk een prachtige, gedetailleerde tekenstijl, die herinnert aan het werk van Joan Mirů en Paul Klee; was zijn boodschap maar net zo subtiel geweest."

  Kevin Toma - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 12 februari 2015
  Alternatieve titel: Boy & the World, Menino - The Boy and the World, O Menino e O Mundo