Maggie's Plan

Maggie's Plan (2015)

IMDb
6.8 / 10 188
Pers
68% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie
Regie: Rebecca Miller
Cast: Greta Gerwig, Ethan Hawke, meer »
Lengte: 98 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Komedie waarin Greta Gerwig een affaire begint met Ethan Hawke, maar hem vervolgens terug wil koppelen aan diens vrouw Julianne Moore

Maggie is een New Yorkse dertiger die nog nooit een serieuze relatie heeft gehad. Vlak nadat ze besluit om alleen een kind te krijgen, loopt ze de charismatische schrijver John Harding tegen het lijf. De twee hebben gelijk een klik. Ondanks zijn huwelijk met de succesvolle Georgette raakt John volledig in de ban van Maggie en beginnen ze een affaire. Maar tot Maggies grote teleurstelling blijkt hij niet te zijn zoals hij zich voordeed, wat haar tot een absurd, maar geniaal plan brengt.

Maggie's Plan is een komedie met in de titelrol Greta Gerwig, bekend van films als Frances Ha en Lola Versus. Tegenspeelster Julianne Moore (Still Alice) werkte voor The Private Lives of Pippa Lee al samen met regisseuse en scenariste Rebecca Miller. De mannelijke hoofdrol wordt vertolkt door Ethan Hawke (Boyhood). • Pers - 68%  
  80

  De draaglijke lichtheid van het bestaan

  "Rebecca Millers romantische komedie Maggie's Plan is een lieve, oprechte, slimme film, die niet echt romantisch en niet echt komisch is. Miller vindt intimiteit en humor juist door het er allemaal niet te dik bovenop te leggen, maar door de genreconventies mee te buigen met het verhaal dat ze wil vertellen."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Een vlinderdertiger met een plan

  "Dat spel met feit en fictie - of met fictie over fictie (hier het cliché van een middelbare man die een begrijpende jongere versie van zijn vrouw vindt) - speelt de film zelf ook, en dat maakt hem behalve verrukkelijk vertrouwd ook zo verrassend."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  80

  In de nonchalance schuilt de grootste kracht van Maggie's Plan

  "Maggie's Plan is een innemende, nonchalante relatiekomedie, die zich nadrukkelijk afspeelt in het nu, met echte, intelligente personages. Met fraaie dialoogzinnetjes toont regisseur Rebecca Miller haar romanachtergrond."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Minstens zo goed als Woody Allen

  "Even lijkt het erop dat Miller in Maggie's Plan een aantal films van Woody Allen in een snelkookpan heeft gekieperd in de hoop een intelligente relatiekomedie te maken die alleen in New York gesitueerd kan worden. Haar opzet is, verrassend genoeg, redelijk geslaagd."

  Ab Zagt - AD
  70

  Weet zeer goed te vermaken

  "Neemt niet weg dat Maggie's Plan voor de perfecte lengte van anderhalf uur zeer goed weet te vermaken, vooral dankzij een cast die nauwelijks onderdoet voor de gemiddelde Woody Allen-film. Greta Gerwig is uiteraard het stralende middelpunt, maar de show wordt vooral gestolen door Travis Fimmel, wiens Vikings- en Warcraft-baard in New York anno 2016 ineens een heel andere betekenis krijgt."

  Thierry Verhoeven - Filmtotaal
  60

  Gegoochel met zaadcellen

  "Miller levert een frisse komedie af met een hoog Sundance-gehalte. Fijne dialogen, goede grappen, weinig clichés, een goed script en goed spel van de acteurs. De film balanceert nog wel te veel op de scheidslijn van komedie en drama en mist daardoor net de scherpte en focus die je wel in de films van Allen en Baumbach aantreft."

  Michel van Dam - FilmVandaag.nl
  60

  Iets gekunstelds en bedachts

  "Over de hele film hangt iets gekunstelds en bedachts. Hij verliest aan originaliteit, juist omdat hij dat zo hard probeert te bereiken. De som van eigenaardigheden leidt niet automatisch tot iets nieuws."

  Laura van Zuylen - De Filmkrant
  60

  Julianne Moore steelt de show in anti-romcom

  "Voorzien van een zwaar, bijna ondefinieerbaar accent laat Moore eindelijk weer eens zien wat een goede comédienne ze is. Maggie zelf verdwijnt daardoor echter lange tijd uit beeld."

  Mike Peek - Het Parool
  60

  Wispelturige toekomstplannen

  "Wispelturigheid die regelmatig een draai aan het verhaal geeft, hoewel dat ook te kluchtig kan worden. Julianne Moore gaat vooral mee in dat laatste (..) Grappig wel, maar gelukkig is er ook hoofdrolspeelster Greta Gerwig om voor wat meer menselijkheid te zorgen."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  50

  Oppervlakkig

  "Het aangeboren talent van de mens om er een zootje van te maken, krijgt in Maggie's Plan een repetitieve uitwerking. Dat het leven loopt zoals het loopt, zonder menselijke inmenging, is dan wel heel oppervlakkig gedacht. Personages doen in Maggie's Plan wat er van hun verlangd wordt. Dat is onder de streep een weinig boeiende en vooral afstandelijke aanpak."

  Wouter Los - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 juni 2016
  Distributeur: Imagine