Charlie's Country

Charlie's Country (2013)

IMDb
7.3 / 10 785
Pers
77% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Rolf de Heer
Cast: David Gulpilil, Peter Djigirr, meer »
Lengte: 108 minuten
Land: Australië
Taal: Engels

Australisch drama over een Aboriginal man die besluit zijn gemeenschap te verlaten om op de traditionele wijze te gaan leven

De Aboriginal man Charlie is niet gelukkig. Door toedoen van de Australische overheid wordt het leven nu nog moeilijker in de geïsoleerde gemeenschap waar de wetten van de blanken nog strikter gehandhaafd worden. Charlie besluit om weg te gaan en te gaan leven op de traditionele manier, maar deze beslissing leidt tot een reeks van gebeurtenissen die ervoor zorgen dat hij bij zijn terugkeer naar zijn gemeenschap, wijzer en een beetje meer redelijk is. • Pers - 77%  
  90

  Niet zo gemoedelijk als op het eerste gezicht lijkt

  "De Heer schreef het verhaal samen met Gulpilil, gebaseerd op diens persoonlijke ervaringen. Gulpilils optreden is dan ook de grote kracht van de film. Het is materiaal dat hem aan het hart gaat, en met zijn grotendeels geïmproviseerde rol geeft hij de gebeurtenissen een sterk gevoel van authenticiteit."

  Bart Snoek - FilmTotaal
  80

  Aanklacht tegen de door blanke kolonisatie scheefgegroeide verhoudingen

  "Zo'n aanklacht werkt alleen wanneer je meevoelt met het hoofdpersonage, de wereld door zijn ogen ziet. Dat dit lukt, is voor een groot deel te danken aan Gulpilil, die Charlie's pijn en frustratie over het verdwenen Aboriginalverleden invoelbaar maakt. Wanneer hij uiteindelijk een klein deeltje weer terugvindt, levert dat een van de mooiste scènes uit de Australische cinema op."

  Guus Schulting - The Cult Corner
  80

  Aboriginal Adonis

  "Elke keus en elke sociale respons is fout in het fatalistische Charlie's Country, een film die blijft boeien dankzij Gulpilils charisma. Zijn rol, als dat het is, wekt beurteling wanhoop en sympathie (...)."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Aboriginal leeft in de bush een tragisch en hopeloos leven

  "Dat Charlie's country een authentieke indruk maakt, komt doordat De Heer weet waarover hij het heeft, omdat zich al jaren met het lot van de Aboriginals bezighoudt."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Charlie's Country: knap psychologisch portret en scherpe aanklacht

  "Geregeld wordt de film een solo-optreden, zoals wanneer Charlie de bush in trekt in een poging daar op de 'oude' manier te leven. Vooral in zulke scènes valt Ian Jones' prachtige camerawerk op, dat de outback voorstelt als een bedrieglijk paradijs. Maar zelfs dan is het bovenal Gulpilils iconische verschijning die van Charlie's Country een klein meesterwerk maakt."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Leven in Limbo­land

  "Hoewel de toon overwegend goedmoedig is, is de onder­­huidse woede goed voelbaar. Woede over de koloniale overheersing die de cultuur die in Ten Canoes zo liefdevol werd geportretteerd, in feite vernietigd heeft."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  80

  Prachtig beeld van de strijd van de Aboriginals

  "Charlie wordt schitterend gespeeld door co-scenarist David Gulpilil, eerder te zien in films als 'Rabbit-proof Fence' en 'The Tracker', een acteur die op het filmdoek zo'n beetje de tragiek én trots van zijn volk is gaan belichamen."

  Remke de Lange - Trouw
  80

  Vasthouden aan eigen roots

  "De schone beelden van de omgeving en geluiden van kwetterende vogels en insecten gaan samen met de zoektocht naar eten en slechte weersomstandigheden. De camera neemt de tijd om Charlie, zoekend naar harmonie en vrijheid, waar te nemen in zijn vertrouwde omgeving. De film doet langer aan dan zijn speelduur, wat het haast tot een meditatieve ervaring maakt tussen mens en natuur."

  Suzan Groothuis - Indebioscoop.com
  70

  Catharsis in de outback

  "Stilistisch is de film behoorlijk ingetogen. Natuurlijk zijn er mooie plaatjes van de Australische outback, en even fantastisch is de geluidsband met kraakheldere vogel- en insectengeluiden. Maar veel liever richt De Heer zijn camera op zijn charismatische hoofdrolspeler. En terecht: in elk shot is hij te zien, maar vervelen doet zijn doorleefde gezicht nooit."

  Jelle Schot - Cinema.nl
  70

  Een film die veel aandacht verdient

  "Charlie's Country ademt frustratie uit, maar toch heeft de film minder impact dan je zou willen. Of dat nu ligt aan de uitgerekte scènes (...) of de eigenlijk onbegrijpelijke ommekeer die Charlie maakt na het verlaten van het ziekenhuis in Darwin; het zal een combinatie zijn. "

  Monica Meijer - Cinemagazine
  60

  Klem tussen culturen

  "Regisseur Rolf de Heer meet z'n beproevingen breed uit en toont en passant ook de vooroordelen en het (latente) racisme dat heerst binnen de Australische maatschappij. Waardering voor zijn film én voor z'n bijzondere hoofdpersoon vergt intussen wel wat geduld."

  Marco Weijers - De Telegraaf
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 28 mei 2015
  Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution