Apenstreken

Apenstreken (2015)

IMDb
6.4 / 10 39
Pers
46% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Familie
Regie: Johan Nijenhuis
Cast: Arjan Ederveen, Tygo Bussemakers, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Nederlandse familiefilm van regisseur Johan Nijenhuis waarin de negenjarig Wim uit een weeshuis ontsnapt en veel spannende avonturen beleeft

De negenjarige Wim droomt ervan om naar school te gaan. Maar hij woont in het weeshuis. Samen met de andere kinderen van het weeshuis wordt hij uitgebuit en moet hij dagelijks hard werken in de illegale bezemfabriek in de kelder van het weeshuis. De kinderen wachten met smart op de invoering van de Schoolwet die kinderen van zes tot twaalf jaar verplicht om naar school te gaan. Als Wim weet te ontsnappen zorgt Jet ervoor dat hij zich op hun boerderij kan verschuilen. Het is de start van een race tegen de klok vol spannende avonturen, kattenkwaad en nieuwe vriendschappen, waarbij Wim vooral ook uit handen moet zien te blijven van de directrice van het weeshuis. • Pers - 46%  
  70

  Feelgoodfilm voor het hele gezin

  "Apenstreken is vooral heel gezellig, een echte feelgood film voor het hele gezin. Het doet denken aan een Nederlandse versie van Annie, maar dan op de boerderij. Verstand op nul en kijken."

  Linda van Dijk - Filmpjekijken.com
  50

  Te lief, te braaf, te zoet

  "de spanningsboog is te slap om een hele film te boeien. In plaats van meer avontuur aan het verhaal toe te voegen, serveert Nijenhuis een te lieve, te brave en te zoete vertelling waarin alle plaatjes van het leesplankje netjes worden afgevinkt."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  40

  De kinderen zingen om de haverklap oud-Hollandse liedjes

  "Dat de film het niet van het onnozele verhaaltje en de karikaturale personages moet hebben, begrijpt ook de distributeur van de film, want die prijst Apenstreken aan als 'de eerste Nederlandse familiefilm in 3D'. Het klinkt als een publicitaire wanhoopsdaad in een tijd dat 3D volkomen ingeburgerd is."

  Jos van der Burg - Het Parool
  40

  Halfzachte vertolking vol kneuterigheid

  "Apenstreken, gesitueerd in 1899, is een halfzachte variant van het eerder verfilmde Kruimeltje. (...) Alles smaakt naar goedkope nostalgie, die door de nauwelijks overtuigende hoofdrolspelers weinig overtuigend wordt gespeeld."

  Ab Zagt - AD
  40

  Hollands glorie in de gloria

  "Te zien zijn een stoommachine, hondenwagen, weefgetouwen en karakteristieke plattelandsgebouwen, alsook een platbodem die langs Kinderdijk vaart bij ondergaande zon. Hollands glorie in de gloria. Met aan de andere kant van het spectrum nogal uit de toon vallende poep- en piesgrappen. Daardoorheen zijn dan weer enkele eigentijdse, sentimentele traanlosweekliedjes geweven."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
  40

  Intense braafheid in 3D

  "Regisseur Johan Nijenhuis gebruikt in zijn nieuwe kinderfilm Apenstreken de meest geavanceerde digitale 3D-technieken voor een oubollige film, vol beklemmende nostalgie. (...) Een kleine knipoog hier en had de film lucht kunnen geven. Apenstreken? Zelden zulke brave apen gezien."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  40

  Scènes in Apenstreken hangen als los zand aan elkaar

  "De (valse) nostalgie druipt ervan af en dat terwijl het toch ook de bedoeling is de grimmige praktijk van kinderarbeid aan te snijden. Een schmierende Martine Sandifort en poep-en-plas-viezigheid worden dan vergeefs ingezet om die scènes op te leuken."

  Floortje Smit - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 10 juni 2015
  Distributeur: A-Film Benelux