Nocturnal Animals

Nocturnal Animals (2016)

Film1
6.5 / 10
22
Pers
78% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Tom Ford
Cast: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, meer »
Lengte: 117 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Psychologische thriller waarin kunsthandelaar Amy Adams het beklemmende manuscript leest dat ex-man Jake Gyllenhaal aan haar heeft opgedragen

Susan Morrow, een kunsthandelaar uit L.A., leidt een luxueus maar onbevredigend leven. Als haar echtgenoot weer eens een weekend weg is op een van zijn vele zakenreisjes, ontvangt Susan een anoniem pakje dat in haar brievenbus is achtergelaten. Het is een manuscript genaamd 'Nocturnal Animals', geschreven door haar ex-man Edward Sheffield, met wie ze al jaren geen contact meer heeft gehad. Edward heeft er een briefje bij gedaan waarin hij Susan vraagt het boek te lezen en contact met hem op te nemen als hij weer in de stad is. In haar eentje in bed begint Susan te lezen in de beklemmende roman die aan haar is opgedragen.

De thriller Nocturnal Animals is de tweede film van de Amerikaanse modeontwerper Tom Ford, die in 2009 debuteerde met A Single Man. Ford baseerde het script op de roman Tony and Susan van Austin Wright. • Pers - 78%  
  100

  Een van de mooiste en indringendste drama's van het rijke filmjaar

  "De tweede speelfilm van Tom Ford is na A Single Man wederom emotioneel en visueel overdonderend. De twee verhaallijnen grijpen ondanks hun verschillen prachtig in elkaar."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  100

  Kunst als ultieme vorm van wraak

  "Ford slaagt erin zijn beide verhalen intrigerend te houden tot de laatste seconde. En dat kunst ook als een vorm van wraak beschouwd kan worden is op zijn minst een origineel gegeven."

  Ab Zagt - AD
  90

  Parel van een thriller

  "Het soms onverwacht grappige Nocturnal animals is zoals van Ford te verwachten viel visueel om door een ringetje te halen. Daarnaast is zijn tweede film een op meerdere fronten gestileerde wraakoefening, die door Edward ijskoud wordt geserveerd. Wat niets afdoet aan de diepe emotionele onderlaag van deze parel van een thriller."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Bezwerend en pijnlijk rauw wraakverhaal

  "Dit is een bezwerend, pijnlijk rauw en fantastisch geacteerd wraakverhaal. Vrijwel alles in Nocturnal Animals is een slimme, opzichtige constructie."

  Pauline Kelijer - De Volkskrant
  80

  Een dijk van een film

  "Regisseur Tom Ford tovert met Nocturnal Animals een prachtig drama uit de hoge hoed, dat je nog lang zal bijblijven."

  Erik Welleweerd - MovieScene
  80

  Haute couture

  "Je kan in vele lagen denken zonder dat Nocturnal Animals een subtiel spel van metatekst en subtekst wordt. De teneur is eigenlijk best banaal. Maar de film werkt, en hoe, met dank ook aan de ijzersterke cast."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Na negentien jaar duikt de ex weer op

  "Het schijnt dat Ford aanvankelijk twee films wilde maken naar het boek: een die trouw blijft aan de bron en een die er behoorlijk van afwijkt. Dat valt te begrijpen, want de film die hij maakte is overvol, de verhaallijnen komen niet altijd even fijn samen en de montage is soms nodeloos gecompliceerd."

  Jan Pieter Ekker - Het Parool
  80

  Shadows of the Past

  "Nocturnal Animals is waarschijnlijk te actiegericht om werkelijk diep in te kunnen gaan op de complexiteit van liefde en relaties. Tegelijkertijd is het spannende mysterie juist de reden waarom de film zo intrigerend blijft."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  60

  Keurige, levenloze thriller met een zweem van oud-Hollywood

  "duidelijk schatplichtig aan film noir uit de jaren veertig en melodrama's uit de jaren vijftig, al doen de scènes uit het manuscript vooral aan thrillers uit de jaren negentig denken. Daar zit dan ook het probleem. De film voelt als het werk van een oplettende leerling die les kreeg van de besten en toevallig een gave voor filmmaken heeft."

  Ronald Rovers - Trouw
  60

  Lust voor het oog maar een tamelijk holle filmervaring

  "Door het kille en ambigue karakter is het moeilijk om empathie te voelen voor de personages en de kunstmatige wereld waarin ze zich begeven. Bovendien hebben we te maken met een behoorlijk chaotisch narratief; feit, fictie, heden en verleden zijn zo door elkaar geweven dat geen van de verhalen echt indruk weet te maken."

  Steven Strik - Cinemagazine
  60

  Tussen wens en waan

  "Het is beklemmend leeg in Nocturnal Animals, de tweede film van Tom Ford. De vernissage waarmee de film aftrapt is uitzinnig gestileerd, maar wordt bevolkt door lege zielen."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  60

  Wraakfantasieën met moraal

  "Nocturnal Animals opent sterk, provocerend, ontregelend. De tweede film van Tom Ford komt daarna echter niet verder dan enkele geslaagde thrillerscènes."

  Barend de Voogd - De Filmkrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 december 2016
  Distributeur: Universal Pictures International