Son of Saul

Son of Saul (2015)

Film1
6.4 / 10
19
Pers
93% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: László Nemes
Cast: Géza Röhrig, Levente Molnár, meer »
Lengte: 107 minuten
Land: Hongarije
Taal: Hongaars

Indringend Hongaars drama over Saul, die deel uitmaakt van een ploeg joden die in Auschwitz de lijken, stront en kots in de gaskamers moet opruimen

Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Hongaars-Joodse gevangene in het concentratiekamp, en onderdeel van het Sonderkommando. Deze groep leeft gescheiden van de andere gevangen en wordt gedwongen de nazi's te helpen bij hun machinale uitroeiing. Saul werkt in het crematorium, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Terwijl de andere leden van het Sonderkommando een plan smeden om in opstand te komen, besluit Saul het onmogelijke te proberen: het lichaam van het jongetje te redden van de vlammen van het crematorium, en een rabbi te vinden om zijn zoontje een joodse begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem toch nog de laatste eer te kunnen bewijzen.

Son of Saul is het speelfilmdebuut van de Hongaarse regisseur László Nemes die de kijker op een bijzondere cinematografische manier in het hart van kamp Auschwitz-Birkenau stort. Op het filmfestival van Cannes werd het drama bekroond met de Grote Juryprijs en de prijs van de internationale filmpers. Bovendien won Son of Saul de Golden Globe én de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. • Pers - 93%  
  100

  Belangrijke kijkervaring

  "De film doet je, ook door het claustrofobische vierkante beeldformaat, bijna letterlijk naar adem happen. Soms is moeilijk te volgen wat er precies gebeurt of waar de gevangenen het over hebben in hun mengelmoes van Hongaars, Duits en Jiddisch - maar ook dat is onderdeel van de nachtmerrie, net als het kruis op de rug van Sauls jasje."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  100

  Hoe laat je de horror van Auschwitz zien?

  "De aanhoudende bevelen hebben een aanjagende werking. Zodra er weer mensen zijn gedood, sleept Saul de lijken uit de gaskamer en schrobt de vloeren. De volgende trein staat alweer klaar. Snel, snel, snel."

  Omar Larabi - De Filmkrant
  100

  IJzingwekkende debuutfilm

  "Samen met de keuzes op het gebied van de cinematografie en sound maakt Son of Saul een uitzonderlijk debuut. Daarnaast lag er een enorme druk op de schouders van acteur Géza Röhrig en ook de keuze voor een onervaren acteur heeft goed uitgepakt. Géza Röhrig zet namelijk een zeer krachtige rol neer."

  Marco Hagemeier - Moviescene.nl
  100

  Meegevoerd in de hel van Auschwitz

  "Son of Saul valt vooral op door de wijze waarop de lotgevallen van de gevangenen in beeld komen. De achtergrond is vaak onscherp, maar welke verschrikkingen er plaatsvinden kan de kijker zich goed voorstellen."

  Ab Zagt - AD
  100

  Overleven in Auschwitz

  "Die visuele stijl voelt niet als afzwakken of wegkijken dankzij het indringende soundscape: Duitse bevelen die over het natte beton ketsen, blaffende herdershonden, het gekrijs bij de massagraven. Eigenlijk is dat een truc uit de horrorfilm: het blikveld beperken en gevaar suggereren met geluid buiten beeld."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  100

  Reconstructie van de hel

  "Son of Saul doet recht aan de verschrikking door zelf een verschrikking te zijn. Het is de Holocaustfilm die nog moest worden gemaakt."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  100

  Son of Saul is een verstikkend drama over de vernietigingshel

  "Son of Saul, in Cannes bekroond met de juryprijs, is een verbijsterend, desoriënterend en verstikkend drama, dat vanuit het perspectief van Saul naar het werk in de uitroeiingsfabriek kijkt."

  Jos van der Burg - Het Parool
  90

  Van opening tot einde een unieke filmervaring

  "Son of Saul is een indringende filmervaring, die je letterlijk de adem beneemt. Waar zoveel Holocaustfilms gaan over het overleven, toont deze het ware uitzichtloze bestaan in het kamp. (..) Van de opening tot het einde blijft het een moeilijke maar tegelijkertijd ook unieke filmervaring, waardoor Son of Saul zonder twijfel een van de films is, die je dit jaar gezien moet hebben."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  80

  Claustrofobische kijkervaring

  "Je voelt je hierdoor als kijker opgesloten in een hel van gaskamers, naakte Joodse lichamen die 'stukken' worden genoemd en kuilen waarin Joden worden gegooid en vernietigd. (..) Het plot, de cameravoering en het beeldformaat versterken dit gevoel dus nog eens. Het zorgt voor een claustrofobische kijkervaring die je bij je lurven pakt en niet meer loslaat."

  Orlando Ruiz de Fez - Filmpjekijken.com
  80

  Een nauwgezette en onontkoombare hel

  "Het is die opgejaagde intensiteit die de film uniek maakt, maar op momenten ook ondragelijk. (..) Natuurlijk is Son of Saul geen makkelijke kijkervaring. Door middel van Sauls tocht ontdek je de ringen van een moderne hel werkend als meedogenloze machine en iedereen vermorzelend die niet collaboreert."

  George Vermij - Indebioscoop.com
  80

  Gevangen in close-up

  "De vaak donkere beelden die de Hongaarse schrijver-regisseur toont, hebben een beperkte focus en zijn zelden expliciet, maar daarom niet minder schokkend. (..) Dat maakt Son of Saul tot een buitengewoon beklemmende film, die lang op je netvlies blijft nabranden."

  Marco Weijers - Telegraaf
  80

  Met Saul door de hel

  "Want waar de een zijn eigen, onuitwisbare voorstelling zal maken van de hel, biedt het ook de mogelijkheid om je ervoor af te sluiten. (..) Wat er dan overblijft is een gedurfde film, van een belangrijke nieuwe maker, die uiteindelijk toch minder impact heeft dan je had verwacht."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 5 november 2015
  Distributeur: Cinéart
  Alternatieve titel: Saul fia