Tonio

Tonio (2016)

IMDb
7.2 / 10 611
Pers
86% 5
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Paula van der Oest
Cast: Pierre Bokma, Rifka Lodeizen, meer »
Lengte: 100 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Kijk nu

Drama met Pierre Bokma en Rifka Lodeizen als twee ouders die in een neerwaartse spiraal van verdriet raken wanneer hun 21-jarige zoon verongelukt

Op 23 mei 2010 wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van Adri en Mirjam, die hun enige zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Tonio's bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.

Dit drama van regisseuse Paul van der Oest (Lucia de B.), naar de autobiografische roman van A.F.Th. van der Heijden. was in 2016 de Nederlandse inzending voor de Oscars. Acteur Pierre Bokma verklaarde dat deze hoofdrol een van de zwaarste uit zijn carrière was. • Pers - 86%  
  100

  Van een in Nederland zelden vertoond niveau

  "Er worden meer films dan ooit gemaakt over rouwverwerking, films waarin we de rouwstadia van Kübler-Ross doorlopen om na die reis door de nacht te ervaren dat de zon toch weer opkomt, al is het een schrale, bleke zon. Zo ook in Tonio, een intense film die alles uit de kast haalt - kleurenfilters, extreme montage."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  90

  Beste Nederlandse film van 2016

  "Met de hoofdrol van de getormenteerde schrijver speelt Pierre Bokma de beste rol van zijn omvangrijke carrière. Zijn spel is doorleefd, op momenten sensitief maar soms ook uiterst afstandelijk al naargelang de omstandigheden en emoties hiertoe nopen. Maar er valt ook lof te beurt aan Chris Peters, een jonge acteur die nog in de schoolbanken op de toneelschool zit en hier zijn speelfilmdebuut maakt."

  Arjan Welles - Filmtotaal
  80

  De fantasie als laatste redmiddel

  "Met de verfilming van de requiemroman van A.F.Th. van der Heijden verlengt regisseur Paula van der Oest het leven van Tonio wéér een stukje."

  Jan Pieter Ekker - Het Parool
  80

  Ongenadig portret van twee verwoeste mensen

  "Tonio is de dappere, niet-sentimentele verfilming van A.F.Th. van der Heijdens roman over zijn enige zoon, die in het voorjaar van 2010 al fietsend door de Amsterdamse binnenstad verongelukte."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  Radeloosheid wordt tastbaar

  "Maar Van der Oest manoeuvreert bekwaam langs alle valkuilen. Haar aanpak is soms sober, indringend en aangrijpend op de juiste momenten. Geen overkill, geen valse noten."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 13 oktober 2016
  Distributeur: September Film Distribution