Freeheld

Freeheld (2015)

Film1
6.5 / 10
15
IMDb
6.5 / 10 9050
Pers
54% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama, Romantiek
Regie: Peter Sollett
Cast: Julianne Moore, Ellen Page, meer »
Lengte: 103 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Waargebeurd drama met Julianne Moore als een lesbische agente die ziek is en moet vechten voor de pensioensuitkering van haar jongere partner

Laurel Hester is een zeer gewaardeerde rechercheur die al jaren met haar partner de straten van New Jersey drugsvrij probeert te houden. Haar privéleven komt tijdens werkuren nauwelijks ter sprake. Zo heeft ze zich nooit uitgesproken over haar seksuele voorkeur en weet niemand dat ze een serieuze relatie met de jongere Stacie heeft. Ze durft haar liefde voor Stacie pas openbaar te maken wanneer ze ontdekt dat ze terminaal ziek is. Ze heeft als laatste wens dat haar pensioenuitkering wordt uitbetaald aan de vrouw van haar leven, maar dat wordt door het politiekorps geweigerd. Met behulp van een homorechtenactivist gaan ze de strijd aan om gelijke rechten en een verandering in de wetgeving te bevechten.

Dit drama van Peter Sollett (Nick and Norah's Infinite Playlist) is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van politieagente Laurel Hester, gespeeld door Oscarwinnares Julianne Moore (Still Alice), en haar jongere partner Stacie Andree, een rol van Ellen Page (Juno). • Pers - 54%  
  60

  Aftakelen maar doorvechten

  "De film laat zien dat er inderdaad veel boeiende kanten aan deze geschiedenis zitten, maar in de wens om die allemaal te belichten bespeelt hij zoveel registers tegelijk, dat geen daarvan echt tot een climax komt."

  Sasja Koetsier - De Filmkrant
  60

  Braaf geschreven hoofdstuk uit een geschiedenisboek

  "Freeheld haalt dat niveau niet. Misschien doordat de homobeweging in de tussenliggende jaren wat is verzacht. Misschien doordat Nyswaner zijn hoofdpersonages statisch opbouwt en weinig diepte geeft."

  Remke de Lange - Trouw
  60

  Lesbisch koppel strijdt tegen sociaal onrecht in Freeheld

  "Freeheld balanceert voortdurend op het randje van melodrama, maar tuimelt daar niet overheen. Deels door de ingetogen vertolking van Moore, die haar rol als longkankerpatiënt waardig speelt."

  Ab Zagt - AD
  60

  Strijdbaar tot het einde

  "Freeheld concentreert zich op het maatschappelijke en juridische gevecht van de vrouwen; hun liefde komt minder goed uit de verf. Toch interessant, vooral door de reacties op de hele kwestie in de harde politiewereld."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  60

  Uit noodzaak en niet uit liefde

  "De briljante Hans Zimmer doet zijn best in de soundtrack en weet wellicht tot het wegpinken van wat traantjes te zorgen in het onvermijdelijke einde, maar over het geheel genomen blijft Freeheld helaas aanvoelen als een verhaal dat verteld moest worden uit noodzaak en niet uit liefde."

  Maaike Tol - Cinemagazine
  60

  Vechten voor gelijkheid

  "Worstelende mensen van vlees en bloed willen Laurel en Stacie niet worden. Gelukkig scheelt het een hoop dat er een topcast werd gestrikt. Hoofdrolspelers Julianne Moore, Ellen Page en Michael Shannon tillen deze film eigenhandig uit boven het niveau van een doorsnee televisiedrama."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  50

  Freeholders versus Freeheldin

  "Freeheld is een goed bedoelde film met ernstige gebreken. Het acteerwerk en Solletts nuchtere regie zijn pluspunten, maar de film zelf is een onbevredigende mix van meerdere genres en eenzijdige bijrollen. Het waargebeurde verhaal van Laurels strijd heeft impact, maar de uitvoering van de film laat helaas te wensen over."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  50

  Het verhaal moet goed verteld worden

  "Freeheld bevestigt dat het verfilmen van echte gebeurtenissen niet per se zorgt voor een realistische emotionele ontlading. Hoe belangrijk de boodschap ook is, het verhaal moet goed verteld worden."

  Martijn Hamerling - Filmtotaal
  40

  Melodrama heeft last van voorspelbaar scenario

  "Moore en haar door Ellen Page gespeelde vriendin zijn een weinig geloofwaardig stel, maar het melodrama heeft vooral last van het voorspelbare scenario, waarin de rechtvaardigheid uiteraard zegeviert. Net als Jezus sterft Laura niet voor niets."

  Mike Peek - Het Parool
  40

  Verhaal verdient betere film

  "Freeheld is voor twee derde niet veel meer dan een aardig TV-drama. Een acteerkanon als Julianne Moore houdt de film aardig overeind maar hier had meer ingezeten."

  Quirijn Foeken - biosagenda
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 19 mei 2016
  Distributeur: September Film Distribution