Spotlight

Spotlight (2015)

Film1
7.8 / 10
36
Pers
83% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Thomas McCarthy
Cast: Mark Ruffalo, Michael Keaton, meer »
Lengte: 128 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Oscarwinnend drama met Michael Keaton over de journalisten van The Boston Globe die verslag deden van seksschandalen binnen de katholieke kerk

De onderzoeksafdeling 'Spotlight' van de krant The Boston Globe wordt ingezet om verslag te doen van diverse seksschandalen binnen de katholieke kerk in Massachusetts in 2001. De zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid raken ze verwikkeld in een politiek spel waarbij ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben.

Spotlight vertelt het waargebeurde verhaal over het opzienbarende verslag waarmee The Boston Globe in 2003 de Pulitzerprijs in de wacht sleepte. Ook de verfilming werd overladen met prijzen, waaronder de Oscar voor Beste Originele Scenario en Beste Film.********

Film1 Recensie: Meer dan een ode aan de onderzoeksjournalistiek

Soms is het geheel meer dan de som der delen en het Oscarwinnende Spotlight is hiervan een schoolvoorbeeld. Deze vakkundige ensemblefilm - niet toevallig geregisseerd door een acteur - is een solide ode aan de onderzoeksjournalistiek en geeft een stem aan de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Lees verder
 • Pers - 83%  
  90

  Indrukwekkend geheel

  "Spotlight is daarmee geen film over de katholieke kerk en misbruik maar over journalistiek en hoe deze de taak heeft het op te nemen tegen grote instituten. Dat levert cinematografisch geen vernieuwende maar wel een belangrijke film op."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  90

  Simpel zonder gierende banden

  "Spotlight is een simpele film, zonder een extra sensatiesaus en geheel uit het oogpunt van de journalisten van de Boston Globe. Verwacht geen heftige flashbacks van slachtoffers of achtervolgingen met gierende banden."

  Isabeau van Halm - Filmpjekijken.com
  90

  Uiterst integere film

  "Spotlight had (...) zeer eenvoudig kunnen uitpakken als een hoop sentimenteel gedoe, maar blijkt gelukkig een uiterst integere film die het grote belang van onderzoeksjournalistiek laat zien.

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  80

  Indrukwekkend en meeslepende film

  "Het is knap hoe McCarthy (...) van een onderwerp dat in feite gortdroog is, zo'n indrukwekkend en meeslepende film weet te maken. En dat zonder de katholieke kerk compleet af te vallen. Want er blijft altijd ruimte voor nuance in deze film. Dat past ook in het beeld van het zorgvuldig afgewogen journalistieke onderzoek dat in deze film centraal staat en wat, ondanks de recente ontwikkelingen in krantenland, zeker behouden moet blijven."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  80

  Je zegt geen 'nee' tegen god

  "..eindelijk weer eens een goed biografisch drama over onderzoeksjournalistiek. (..) nog gewoon zoals het hoort: vastbesloten duiken in knipselmappen, boeken, bibliotheken en stoffige archieven om de enige echte waarheid boven tafel te krijgen."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  80

  Meer dan een film over misbruik, ode aan journalistiek

  "De journalistiek is feilbaar, zoals iedereen. Maar nu de halfwaardetijd van nieuws het nulpunt nadert, laat 'Spotlight' ook weer zien, is degelijke, geduldige onderzoeksjournalistiek van levensbelang. Helaas is het vaak een sluitpost."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Meer dan een ode aan de onderzoeksjournalistiek

  Soms is het geheel meer dan de som der delen en het Oscarwinnende Spotlight is hiervan een schoolvoorbeeld. Deze vakkundige ensemblefilm - niet toevallig geregisseerd door een acteur - is een solide ode aan de onderzoeksjournalistiek en geeft een stem aan de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

  Jasper van Oosten - Film1
  80

  Ode aan onderzoeksjournalistiek

  "Met zijn heldere mise-en-scène geeft McCarthy zijn uitstekende acteurs alle kans te schitteren. De camera volgt hen als ze lopen en vangt ze in shots met veel diepte als ze aan hun bureau zitten. Deze terughoudende stijl verdient lof maar voelt soms net te geserreerd."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  80

  Rake schets van het krantenmilieu

  "All the president's men was dat ook, en baarde een nieuwe generatie journalisten. Of Spotlight zo inspirerend werkt valt te bezien, maar een goed onderbouwd pleidooi voor het behoud van serieuze journalistiek is meer dan welkom."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Spannende journalistiek

  "McCarthy verfilmde het speurwerk dat aan die onthullingen vooraf ging op een spannende manier in deze goed geacteerde journalistieke thriller. Hij betrekt daarbij ook de persoonlijke hobbels die de verslaggevers nemen, zonder hen plichtmatig van een achtergrond te voorzien."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Spotlight is een pakkend drama met actuele vragen

  "Scheidingen, pizzadozen, bier en legio eigen aardige, voor autoriteit ongevoelige types, zelden werd de redactiecultuur zo treffend verbeeld. Tom McCarthy trekt een monument op voor een bedreigd vak: de goed uitgeruste, lokale onderzoeksreporter."

  Bor Beekman - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 28 januari 2016
  Distributeur: Entertainment One Benelux
 • Reacties (5)  
   • Tarkus
   • vrijdag 19 augustus 2016
   • 18:52

   Goede film die me een beetje deed denken aan 'All The President's Men', die zich ook afspeelt op de redactie van een krant al was het onderwerp toen wel iets heel anders dan in deze film.
   Hier gaat het dus over de kindermishandeling in de kerk.
   Puike cast die stuk voor stuk het verhaal geloofwaardig brengen.
   Ruim 2 uur durende film die je aan het scherm gekluisterd houd.
   Waar gebeurd dus en dat is voor mij altijd een pluspunt !!

   • MGM
   • zaterdag 29 oktober 2016
   • 14:57

   Een film die op een prachtige manier de onderzoeksjournalistiek belicht.
   Tegenwoordig wordt de onderzoeksjournalistiek onterecht enorm ondergewaardeerd en omver geschopt en overrompeld door amateurs die met hun telefoontje denken het "Nieuws" ondoordacht en impulsief in onze wereld te moeten schieten.Inderdaad een "All the presidents men" sfeertje al is dat toch wel een diamant tegenover een gouden Spotlights. Het onderwerp (seksschandalen binnen de katholieke kerk) wordt degelijk maar niet écht boeiend benaderd en dat is een gemiste kans want met een beter script én deze cast had het een steengoede film kunnen worden.Jammer.
   3,5* cijfer 7

   • Jefferson
   • zondag 30 oktober 2016
   • 18:48

   Goede film met een sterk verhaal.

   • nieuwsfilm1dct
   • zaterdag 5 november 2016
   • 13:32

   Een goede drama/misdaad/historie en biopic verhaal...
   Prima verhaal (maar niet nog spannender)...
   Een waargebeurd verhaal...
   Prima acteerwerk...
   Bekende acteur Mark Ruffalo...
   Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
   Prima achtergrond geluid/muziek
   (Dolby Digital)...

   • Quentin
   • zondag 15 januari 2017
   • 05:06

   Religie maakt meer kapot dan je lief is, dat blijkt ook hier weer. Dit keer geen bron van oorlog en terreur, maar seksueel misbruik van kinderen, omdat iemand het celibaat wel een goed idee leek, gekoppeld aan de status van 'plaatsvervanger cq vertegenwoordiger van God' voor elke geestelijke. De kinderen hadden geen enkel verweer, en hun ouders gehoorzaamden meestal ook braaf de kerk.

   "Spotlight" is een uitstekende en indrukwekkende film over het grootschalige kindermisbruik door de kerk en de systematische bescherming van de daders, ten koste van de slachtoffers. Werkelijk alles werd in het werk gesteld om het aanzien en de macht van de kerk te beschermen. De omvang van het misbruik is huiveringwekkend, vooral als je beseft dat dit overal ter wereld gebeurde (en wellicht nog steeds gebeurt).

   De weinig doortastende commissie Deetman heeft in Nederland schoorvoetend en slechts ten dele aan het licht gebracht wat er hier in eigen land allemaal met kinderen (meestal jonge jongens) gebeurde. Dit is ongetwijfeld slechts een fractie van de totale omvang. De meeste getroffenen hebben immers geen enkele behoefte om op voorwaarden van de kerk (feitelijk de organisatie van de daders) hun pijnlijke verhaal te moeten doen ten overstaan van vertegenwoordigers van diezelfde kerk. Voor de meeste inmiddels volwassen mannen is het een uiterst beschamende ervaring om tot in detail te vertellen wat men met je gedaan heeft, laat staan tegenover zo'n door de kerk geregisseerd tribunaal. En dat alles
   teneinde - bij goedkeuring - huiswaarts te keren met de officiële status van slachtoffer en een fooi ter 'compensatie' voor een verwoeste jeugd, en vaak een verwoest leven. Het is een belediging om te denken dat dit met een paar Euro kan worden afgekocht. Vandaar dat de meeste slachtoffers er het zwijgen toe doen. Dat doen ze vaak al hun hele leven.

   In de VS zijn er nog een paar priesters veroordeeld, hier zijn vrijwel alle daders weggekomen met niet meer dan een tik op de vingers. En het celibaat bestaat nog steeds, evenals de sfeer van geheimhouding. De slachtoffers hebben nooit hun recht kunnen halen, er is een soort openbare 'boetedoening' geweest toen het imago van de kerk naar het nulpunt was gedaald. Daarna kon men met een schone lei verder als het ware. Dus wie er nou eigenlijk beter van is geworden. Hint: niet de slachtoffers.

   Enfin. Deze indrukwekkende film laat haarscherp zien hoe het systeem werkt, en hoeveel moeite het kost om de waarheid aan het licht te brengen. Hulde aan de makers, en uiteraard het team van de Boston Globe en iedereen die heeft gevochten voor rechtvaardigheid.

   NB: bedenk aan het einde van de film als die lijst over het scherm rolt hoeveel langer deze in werkelijkheid moet zijn volgens de gedane berekeningen (6% van de priesters, broeders en paters is pedoseksueel) en bijvoorbeeld het feit dat ons eigen land ontbreekt. Koude rillingen dus. Maar de film is een absolute aanrader voor iedereen met een hart in z'n donder en een beetje realiteitszin tussen de oren.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer