Monsieur Chocolat

Monsieur Chocolat (2016)

Film1
6.7 / 10
11
IMDb
7.1 / 10 4438
Pers
67% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama
Regie: Roschdy Zem
Cast: Omar Sy, James Thierrée, meer »
Lengte: 119 minuten
Land: Frankrijk
Taal: Frans
Kijk nu

Biografisch drama met Omar Sy als Chocolat, de eerste zwarte circusartiest om Frankrijk, die razend populair wordt ten tijde van de belle époque

De Franse clown Chocolat is de eerste zwarte circusartiest die uitgroeit tot een beroemdheid in de tijd van de belle époque in Parijs. Samen met zijn partner, de clown Footit, beleeft hij weergaloze successen. Maar kan hij omgaan met de valkuilen van de roem, de vele vrouwen en het snelle geld? Het vergeten verhaal van een buitengewoon man.

Dit waargebeurde drama werd geregisseerd door acteur Roschdy Zem, die in 2011 de film Omar m'a tuer maakte. De titelrol wordt gespeeld door Omar Sy, bekend van Intouchables en Samba.*******

Film1 Recensie: Sy schittert in bewezen formule

Omar Sy is en blijft een brok charisma, zelfs als hij een hele film lang letterlijk voor zijn kont geschopt wordt. Monsieur Chocolat had zich iets meer aan het ware levensverhaal van Rafael kunnen houden en minder aan de bewezen biopic-formule maar speelt zo sfeervol dat je dat best door de vingers kunt zien.

Lees verder
 • Pers - 67%  
  80

  Meeslepend psychodrama

  "Kollektivet is daarmee vooral een meeslepend psychodrama verpakt als communefilm, met Anna als stralend middelpunt."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  80

  Opkomst en ondergang van een zwarte clown

  "Roschdy Zem weet een boeiende biografische film neer te zetten die draait om twee mannen die elkaar groot maken, maar los van elkaar geen succes wisten te behalen."

  Michel van Dam - Filmvandaag.nl
  80

  Verrukkelijk verhaal uit de belle époque

  "Wel zijn de feiten grondig ingedikt: de Foottit in de film is uit twee figuren samengesteld en Chocolat speelde nooit Othello in Shakespeare. Dat soort poëtische vrijheden zijn niet alleen jammer, maar ook kwalijk: door het verhaal mooier te maken, loop je het risico de geschiedenis alsnog wit te wassen. Het zijn echter kanttekeningen, hoe serieus ook, bij een verrukkelijk verhaal over het theater in de belle époque."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  70

  Saai wordt het eigenlijk nooit

  "Deze 120 minuten durende film had wellicht wat efficiënter gemonteerd kunnen worden, en de film mist een vleugje spanning of dynamiek, maar saai wordt het eigenlijk nooit. Met name Omar Sy mag dat op zijn conto bijschrijven; hij is één bonk charisma naar wie je kunt blíjven kijken."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  70

  Sterke rolbezetting

  "Ondanks de tekortkomingen van het script is Monsieur Chocolat gelukkig gezegend met een sterke rolbezetting, want ook Sy's tegenspeler James Thierrée laat zich niet onbetuigd als Footit. Sy en Thierrée zijn aan elkaar gewaagd als hun personages, waarbij de gepijnigde maar desondanks olijke Chocolat een uitstekende tegenstelling vormt met de vakidioot Footit."

  Jan Roselaar - FilmTotaal
  70

  Sy schittert in bewezen formule

  Omar Sy is en blijft een brok charisma, zelfs als hij een hele film lang letterlijk voor zijn kont geschopt wordt. Monsieur Chocolat had zich iets meer aan het ware levensverhaal van Rafael kunnen houden en minder aan de bewezen biopic-formule maar speelt zo sfeervol dat je dat best door de vingers kunt zien.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  60

  Herrezen clown

  "Dat verdraaien van feiten geeft de film een hinderlijke dubbelzinnigheid, maar maakt het eerherstel voor de man die het clownsvak vernieuwde niet minder terecht."

  Ronald Rovers - Trouw
  60

  Monsieur Chocolat is wat al te gemakkelijk te verteren

  "Omar Sy is een van de grootste attracties van Monsieur Chocolat, die verder wat al te gemakkelijk is te verteren. Een weerbarstiger film zou het leven van de clown Rafael Padilla meer recht hebben gedaan."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  60

  Tamme biopic van een zwarte clown

  "Met prachtige decors en kostuums is Monsieur Chocolat om door een ringetje te halen. Maar als regisseur Roschdy Zem wat meer woede en gif in de tragische Padilla had gestopt, was dit bijzondere levensverhaal een stuk indringender geweest."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  60

  Toen slimme blanke en domme zwarte nog grappig was

  "Regisseur Roschdy Zem betoont zich een aanhanger van de sandwichmethode: na elke zure hap volgt een zoete. Maar de boodschap komt over: humor is nooit onschuldig."

  Jos van der Burg - Parool
  50

  Donkere piste

  "Monsieur Chocolat ziet er fraai uit. Acteur en regisseur Roschdy Zem zorgde voor prachtige decors en kostuums. Des te teleurstellender dat het sterk geromantiseerde scenario zo braaf en voorspelbaar is."

  Barend de Voogd - De Filmkrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 21 april 2016
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Alternatieve titel: Chocolat