D'Ardennen

D'Ardennen (2015)

Film1
6 / 10
20
IMDb
6.8 / 10 3320
Pers
71% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Misdaad
Regie: Robin Pront
Cast: Kevin Janssens, Jeroen Perceval, meer »
Lengte: 93 minuten
Land: België
Taal: Vlaams

Vlaams misdaaddrama waarin de opvliegende Kenneth vrijkomt uit de gevangenis en het leven van zijn broer en zijn ex-vriendin overhoop gooit

Een brutale inbraak gaat hopeloos fout. Dave, een van de twee overvallers, moet z'n broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft z'n leven op de rails gekregen en probeert z'n broer waar mogelijk te helpen maar kijkt met lede ogen toe hoe Kenneth als een ongeleid projectiel z'n ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen.

De Vlaamse misdaadfilm D'Ardennen is het regiedebuut van Robin Pront. Het scenario is gebaseerd op een toneelstuk van Jeroen Perceval, die in de film de hoofdrol van Dave speelt.*******

Film1 Recensie: Tweederde sociaal drama, eenderde misdaadthriller

Deze genre overschrijdende combinatie van sociaal drama en misdaadthriller met een vleugje surreële humor, maakt van debuterend regisseur Robin Pront een Vlaamse Ben Wheatley. Maar waar een Wheatley-film een organische smeltkroes is, voelt de overgang van de tweede naar de derde akte in D'Ardennen meer als een stijlbreuk. De naargeestige sfeer, een opvallende cameravoering, het krachtige acteerwerk in Antwerps dialect én de ontknoping zijn echter zeer doeltreffend.

Lees verder
 • Pers - 71%  
  90

  Modderige Vlaamse noir

  "Deze stijlvolle Vlaamse noir is een sociaal-realistische thriller vol donkere humor die rustig maar onafwendbaar afstevent op een stormachtig slot."

  Ivo de Kock - De Filmkrant
  80

  Duistere apotheose met twist komt keihard binnen

  "Regisseur Pront heeft veel oog voor karakterontwikkeling zonder dat dit ten koste gaat van het tempo van het verhaal. Hij gebruikt fraai camerawerk en dankzij Perceval kan hij zich ook nog bedienen van pittige dialogen die de film nog meer karakter geven."

  Michel van Dam - Filmvandaag.nl
  80

  Fraaie thriller in sombere flatjes en grauwe bossen

  "zo'n misdaadthriller die we vaker hebben gezien maar, mits goed gemaakt, nooit zal vervelen. (...) De uitstekende acteurs hebben aan weinig woorden genoeg om moreel wiebelige mensen neer te zetten voor wie het leven een balanceeract is."

  Remke de Lange - Trouw
  80

  Hoedt u voor de hond

  "Het is een Shakespeareaans noodlotsdrama over tokkies, eigen van toon en uitwerking. Dit Antwerpse meesterstukje is in bijna alles het tegendeel van zijn Brusselse tegenhanger Black, dat bulkt van clichés en valse romantiek. Na Rundskop is er uit België geen betere debuutfilm gekomen."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  80

  Kaïn en Abel in Antwerpen

  "deze expeditie is gedoemd, en toch heeft D'Ardennen dan nog een verpletterende emotionele uppercut in reserve gehouden. Sterk script, sterk spel, met een pluim voor Jan Bijvoet, als misogyne crimikluizenaar net zo sinister als in Borgman."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Roept vergelijkingen op met de Coens

  "D'Ardennen is een film die vergelijkingen oproept met het werk van de gebroeders Coen, maar ook met het eveneens in de Ardennen gesitueerde Calvaire en Alléluia van Fabrice Du Welz, die een al even deprimerend beeld van België schetst. (..) Maar telkens als je bijna moet lachen, slaat regisseur Pront vakkundig de grijns van je gezicht. Vergis je niet: in zijn versie van de Ardennen is het pikkedonker."

  Lieuwe van Albada - FilmTotaal
  70

  Tweederde sociaal drama, eenderde misdaadthriller

  Deze genre overschrijdende combinatie van sociaal drama en misdaadthriller met een vleugje surreële humor, maakt van debuterend regisseur Robin Pront een Vlaamse Ben Wheatley. Maar waar een Wheatley-film een organische smeltkroes is, voelt de overgang van de tweede naar de derde akte in D'Ardennen meer als een stijlbreuk. De naargeestige sfeer, een opvallende cameravoering, het krachtige acteerwerk in Antwerps dialect én de ontknoping zijn echter zeer doeltreffend.

  Jasper van Oosten - Film1
  60

  Broedertwist in de Ardennen

  "Pront weet met zijn intense cameragebruik de kijker dicht op de huid van dit familiedrama te plakken. De hoofdrolspelers zijn uitmuntend. De film vliegt alleen in de afronding uit de bocht."

  Ab Zagt - AD
  60

  Erg sterk is het allemaal niet

  "In de eindsequentie laat de film de strakke teugels van het voorafgaande volledig varen. Het komt de betrokkenheid bij de personages niet ten goede. Sterker nog, dat einde komt nogal ridicuul over. Wat excentrieke bijrollen, veel bloedvergieten en een obligaat plottwistje. Erg sterk is het allemaal niet."

  Wouter Los - Cinemagazine
  60

  Vlaamse Kaïn en Abel begint sociaal-realistisch en ontaardt in wraakfilm

  "Jammer dat het sobere sociaal-realisme in het laatste halfuur wordt ingeruild voor een wraakfilm, waarin de gewelddadige gebeurtenissen over elkaar heen buitelen. De geloofwaardigheid is tegen die tijd in de donkere bossen van de Ardennen verdwenen."

  Jos van der Burg - Het Parool
  40

  Regisseur helpt D'Ardennen halverwege om zeep

  "Perceval en Janssens leveren doorleefd spel als bikkelharde, maar ook fragiele jongens vol opgekropte frustraties. Regisseur Robin Pront helpt de film om zeep door hem halverwege te veranderen in een uitzinnig bedoelde thriller vol wellustig geweld."

  Kevin Toma - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 4 februari 2016
  Distributeur: Paradiso Entertainment