Bastille Day

Bastille Day (2016)

Pers
52% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie
Regie: Jill Gagé, James Watkins
Cast: Idris Elba, Richard Madden, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Verenigde Staten, Frankrijk
Taal: Engels

Actiefilm met Idris Elba als roekeloze CIA-agent die een zakkenroller rekruteert om een terroristencomplot te ontrafelen

Als zakkenroller kom je rare dingen tegen. Maar zelfs de ervaren Michael Mason ziet niet aankomen dat er een bom in het tasje zit dat hij rolt in Parijs. De Amerikaanse dief overleeft de explosie, maar bewakingsbeelden maken hem wel de enige verdachte van de CIA. Agent Sean Briar krijgt hem te pakken voordat de Franse politie doorheeft hoe het zit, en dat is maar goed ook. Michael is niet de man die Sean zoekt, maar kan hem wel helpen de échte daders te vinden en meer bomaanslagen te voorkomen. En dat doet Sean het liefst zonder Franse pottenkijkers.

Na zijn controversiële regiedebuut Eden Lake en de spookfilm The Woman in Black is Bastille Day de derde film van de Britse regisseur James Watkins. Hoofdrollen zijn voor Idris Elba (Beasts of No Nation, The Wire) en Richard Madden (Cinderella, Game of Thrones).******

Film1 Recensie: Treize in een dozijn

Zet even de knop om en Bastille Day kijkt prima weg. Idris Elba is heerlijk roekeloos en de actie spat no nu en dan van het scherm af. Mensen die hoogstaande cinema verwachten zullen echter bedrogen uitkomen.

Lees verder
 • Pers - 52%  
  70

  Goed voor anderhalf uur vermaak

  "Het werk dat in de ontwikkeling van de personages is gestoken is wat deze film voortstuwt; het zijn complexe figuren die voldoende beeldtijd krijgen om zich te ontvouwen. Samen met de snedige dialogen en een paar flitsende scènes vormt dit het voornaamste vlees op het lichaam van de film, want de botten blijken toch wat kariger gevormd."

  Maaike Tol - Cinemagazine
  60

  Elba solliciteert naar functie 007

  "Elba is zoals altijd een imposante fysieke verschijning en de perfecte ik-heb-overal-lak-aan-agent. (...) De Brit heeft absoluut de klasse en vechtskills in huis om de nieuwe James Bond te worden. Deze sollicitatie mist alleen plot en eloquentie."

  Tisha Eetgerink - AD
  60

  Op jacht naar terroristen

  "Elba speelt wel erg onderkoeld (vrijwel emotieloos), maar de gelikte dieventrucjes om criminelen om de tuin te leiden leveren geestige momenten op en regisseur James Watkins houdt genoeg informatie achter de hand om Bastille day een aantal leuke wendingen te geven."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  60

  Treize in een dozijn

  Zet even de knop om en Bastille Day kijkt prima weg. Idris Elba is heerlijk roekeloos en de actie spat no nu en dan van het scherm af. Mensen die hoogstaande cinema verwachten zullen echter bedrogen uitkomen.

  Jan-Peter Rook - Film1
  50

  Niet het opstapje dat Elba nodig heeft voor James Bond

  "een aardige film, maar niet van het kaliber wat we van Elba gewend zijn. Hoewel het zeer vermakelijk is om deze weer eens in actie te zien, is het verhaal net even te middelmatig."

  Erwin Mendes - FilmVandaag.nl
  50

  Wat heeft de CIA toch met Parijs?

  "Bastille Day komt uit op een moment dat Parijs herstellend is van een terreurdaad. Vaak worden films die op dergelijke wijze door de actualiteit zijn ingehaald enige tijd uitgesteld om tere zieltjes te ontzien. Ditmaal is dat niet gebeurd en de reden daarvoor lijkt helder: de film heeft simpelweg te weinig met de realiteit van doen om mensen voor het hoofd te kunnen stoten."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  40

  De CIA redt Parijs

  "Bastille Day is minder pretentieus dan de recente terrorismethriller London Has Fallen : een spannende achtervolging over de daken van Parijs zet de toon voor een vermakelijke mix van harde actie en humor."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  40

  Elba verdient beter

  "de uitgekauwde plotformule kopieerden schrijvers James Watkins en Andrew Baldwin van de Franse actiegrootgrutter Luc Besson (...) Elba kan de clichéparade van Watkins niet redden, maar ontpopt zich wel overtuigend tot een charismatische actieheld."

  Bart van der Put - Het Parool
  40

  Plot wordt steeds idioter

  "Naarmate de puzzelstukjes met veel gejaag en geknal op hun plek vallen, wordt de plot van Bastille Day steeds idioter.Dat geeft helemaal niet zolang regisseur-scenarist Watkins de vaart erin houdt, maar het ontbreekt in de film aan schwung en tussen de hoofdpersonages (én hun vertolkers) sprankelt het te weinig."

  Kevin Toma - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 5 mei 2016
  Distributeur: Dutch FilmWorks