Remember

Remember (2015)

Film1
7.4 / 10
15
Pers
61% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Atom Egoyan
Cast: Christopher Plummer, Martin Landau, meer »
Lengte: 94 minuten
Land: Canada, Duitsland
Taal: Engels, Duits
Kijk nu

Drama van Atom Egoyan met Christopher Plummer als een overlever van Auschwitz die aan geheugenverlies lijdt en op zoek gaat naar een kampbeul

Elke keer als Zev wakker wordt, roept hij de naam van zijn vrouw, om vervolgens eraan herinnerd te worden dat ze onlangs is overleden. Zev lijdt aan geheugenverlies. Daarom heeft zijn vriend Max uitgebreide instructies opgeschreven voor de reis die Zev gaat maken. Een reis die hem langs meerdere plekken in Canada en Amerika leidt, op zoek naar de man die zeventig jaar eerder verantwoordelijk was voor de dood van zijn familie in het concentratiekamp van Auschwitz.

De in Egypte geboren Canadese regisseur Atom Egoyan werd genomineerd voor twee Oscars voor zijn drama The Sweet Hereafter. In Remember brengt hij twee veteranen van het witte doek bij elkaar: Christopher Plummer en Martin Landau. • Pers - 61%  
  90

  Auschwitz-overlevende op oorlogspad

  "Dementie is een moeilijk onderwerp voor een film maar Plummer weet de innerlijke strubbelingen die met deze aandoening gepaard gaan op ingetogen en gevoelige wijze duidelijk te maken."

  Michelle Iwema - Biosagenda
  80

  De wederopstanding van een oorlog

  "Wat volgt is een film die alle kanten op gaat, van Oscar bait naar exploitation flick, misschien ergens tussen Broken Flowers, Memento en The Sixth Sense in. Niet dat het een probleem is: Egoyan heeft met Remember een van zijn beste films in jaren gemaakt."

  Hugo Emmerzael - De Filmkrant
  80

  Excelleert vooral in de finesses

  "Egoyans oorlogsdrama excelleert vooral in de finesses en niet in de soms veel te vet aangezette confrontaties. Dat hij flink uit de bocht kan vliegen bewijst de filmmaker in de finale, waarin hij met een joekel van een plottwist komt aanzetten. Deze is overdreven grotesk, maar het valt hem te vergeven door de prachtig uitgedragen emoties die Christopher Plummer op hartverscheurden wijze aan zijn publiek meegeeft."

  Arjan Welles - Filmtotaal
  80

  Remember: wraakengel met dementie

  "Remember, de meest rechtlijnige film van regisseur Atom Egoyan (The Sweet Hereafter), lijkt op een onwaarschijnlijke roadmovie, maar de film biedt meer. Het toont de machteloosheid van de dementerende medemens, waardoor de film empathie oproept bij de kijker."

  Ab Zagt - AD
  70

  Laagdrempelige film met een simpel concept

  "Remember is een laagdrempelige film met een simpel concept. Maar door het aspect van de dementie en een briljante plottwist is deze toch vernieuwend en boeiend. Zo bewijst regisseur Egoyan (Exotica, The Sweet Hereafter, Where the Truth Lies) opnieuw dat je geen ingewikkeld verhaal hoeft te hebben; je moet het gewoon goed kunnen vertellen."

  Ellen van den Braak - Filmpjekijken.com
  60

  Nooit te oud om te leren

  "Christopher Plummer zet zijn personage van hoogbejaarde wreker zeer geloofwaardig neer: enigszins gammel, maar zeer vastbesloten. Het is opmerkelijk en ontzagwekkend tegelijk dat hij pas in de late herfst van zijn onuitputtelijke filmcarrière met Remember zijn eerste echte hoofdrol wist te bemachtigen."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  40

  Op oude roem kun je lang teren

  "Het klinkt als een absurde, overspannen fantasie en zo voelt de film ook, met als klap op de vuurpijl aan het einde een bizar konijn uit de hoge hoed."

  Mike Peek - Het Parool
  30

  Een film om snel te vergeten

  "Als kijker leef je ondanks alle gebreken toch toe naar de climax. Wanneer deze eindelijk plaatsvindt verbruit Egoyan echter het laatste restje krediet dat hij had nog over had. Hier had Plummer met al zijn ervaring in moeten grijpen en de crew moeten melden dat deze plotwending niet thuishoort in een dergelijke productie. Het lachwekkende einde doet zijn geweldige acteerwerk in de negentig minuten daarvoor in een klap teniet. Remember is een film om snel te vergeten."

  Thomas van den Berg - Cinemagazine
  20

  Geriatrische wraakfilm

  "De film wordt er niet beter op als Max onderweg op karikaturale neonazi's stuit, want dat wapen van hem moet natuurlijk wel afgaan. Remember kan maar niet kiezen tussen volwassen drama, het goedkope wraakplot en de gimmick van een vergeetachtige bejaarde in een roadmovie."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 19 mei 2016
  Distributeur: Paradiso Entertainment