Split

Split (2016)

Film1
6.3 / 10
19
Pers
68% 5
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Horror, Thriller
Regie: M. Night Shyamalan
Cast: James McAvoy, Haley Lu Richardson, meer »
Lengte: 117 minuten
Land: Groot-BrittanniŽ
Taal: Engels
Kijk nu

Thriller van M. Night Shyamalan met James McAvoy als een man met ontelbare persoonlijkheden die drie meisjes ontvoert

Drie jonge meisjes worden op klaarlichte dag gedrogeerd en ontvoerd. Ze worden wakker in een duistere kelder en ontdekken dat de man die ze er bracht Kevin heet. Maar de volgende ochtend staat er iemand voor hun neus die er weliswaar uitziet als Kevin maar innerlijk heel anders in elkaar zit. Al snel blijkt dat de getroebleerde man drieŽntwintig persoonlijkheden te hebben. De meisjes moeten zien te ontsnappen voordat ze worden geconfronteerd met zijn vierentwintigste, de enige voor wie ze ťcht bang moeten zijn: The Beast.

Schrijver-regisseur M. Night Shyamalan brak in 1999 door met de thriller The Sixth Sense en specialiseerde zich sindsdien in films met een verrassende twist, zoals Unbreakable, Signs en The Village. Met de horrorthriller Split boekte hij een onverwacht groot succes aan de bioscoopkassa's. Voor de complexe hoofdrol strikte Shyamalan de Britse acteur James McAvoy, bekend van films als Atonement, Wanted en X-Men: First Class. • Pers - 68%  
  80

  Griezel met 23 alter ego's

  "In Split schmiert James McAvoy er verleidelijk creepy op los, maar de film werkt omdat Shyamalans script niet ridicuul wordt. En dan is het direct spectaculair, en mag je hem in ťťn adem noemen met Hitchcock en De Palma."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  70

  M. Night Shyamalan verrast met een fascinerende thriller

  "M. Night Shyamalan gaat er altijd van uit dat mensen zonder tegenstribbelen meegaan in alle ongelofelijke en bovennatuurlijke elementen die hij uit de hoge hoed tovert. Voor het eerst in lange tijd weet hij dit weer daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Vooral met dank aan zijn weergaloze hoofdrolspeler."

  Megan - FilmTotaal
  70

  Twijfel. Onzekerheid. Angst.

  "Op zo'n moment haalt M. Night Shyamalan het maximale uit het simpele gegeven: niet met een van de gimmicks waarmee hij zo bekend geworden is, maar met de psychologische spanning die hij hopelijk vaker gaat opzoeken."

  Barend de Voogd - Schokkend Nieuws
  60

  Me, Myself en Split

  "Het heeft allemaal iets weg van een opgeklopte B-film. Shyamalan mag zich gelukkig prijzen met een fabelachtig acteur als McAvoy en weet ook de laatste akte, waarin de belofte van "het Beest" wordt waargemaakt, buitengewoon spannend te houden."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  60

  Split blijkt niet zo scherp en doordacht

  "De ontvoerder in Split heeft 23 persoonlijkheden. Dat schept hoge verwachtingen, die niet helemaal worden ingelost. James McAvoy als gespleten persoonlijkheid overtuigt, maar het scenario vertoont barstjes."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 19 januari 2017
  Distributeur: Universal Pictures International