Arrival

Arrival (2016)

IMDb
8 / 10 405281
Pers
80% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Sciencefiction
Regie: Denis Villeneuve
Cast: Amy Adams, Jeremy Renner, meer »
Lengte: 116 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Sciencefictionfilm van Denis Villeneuve met Amy Adams als een taalkundige die een oorlog met aliens probeert te voorkomen door met ze te communiceren

Als op meerdere plaatsen ter wereld mysterieuze gevaartes uit de ruimte neerdalen, krijgt taalkundige Louise Banks de leiding over een team van specialisten dat onderzoek gaat doen. Terwijl een wereldoorlog dreigt, zoekt Banks samen met natuurkundige Ian Donnelly koortsachtig naar antwoorden. Ze neemt daarbij risico's waarmee ze zichzelf, en mogelijk de hele mensheid, in gevaar brengt.

De Canadese regisseur Denis Villeneuve is bekend van de heftige thrillers Prisoners en Sicario en het aangrijpende Incendies. • Pers - 80%  
  90

  Moderne Close Encounters

  "Met minimale, maar effectieve, special effects weet Villeneuve een geloofwaardige invasie te creŽren welke mede dankzij de hypnotiserende soundscape en prachtige score overweldigend overkomt. Je zal de volle twee uur geboeid zijn en na afloop heb je genoeg om over na te denken. Dat bereik je alleen met intelligente, goed gemaakte, cinema."

  Michel van Dam - FilmVandaag.nl
  80

  Aliens versus linguÔsten

  "Even lijkt het een vrome les te worden over de angst voor het onbekende en dat een beetje liefde, begrip en vertrouwen het universum tot elkaar brengen. Maar Arrival heeft een troef in de mouw: het draait om beleving."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Arrival is masterclass in verhaal, sfeer en anticipatie

  "Arrival is een film die welhaast onophoudelijk nieuwsgierig maakt naar wat komen gaat. Filmmaker Denis Villeneuve ontpopt zich langzamerhand als garantie voor kwaliteit."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Emotioneel en uitdagend

  "Juist de realistische setting maakt de ervaringen aan boord van het ruimteschip extra vervreemdend en spannend."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Intelligente aliens zorgen onverwacht voor emotie

  "Het verschil met de films van Steven Spielberg is dat Arrival nooit sentimenteel wordt. Dit raadselachtige ruimteavontuur zet de kijker aan het denken. Zelfs over de zin van het leven."

  Ab Zagt - AD
  80

  Magische capsule van verwondering en ontzag

  "De regie van Villeneuve, de cinematografie van Bradford Young, de soundtrack van Jůhann Jůhannsson; alles werkt hier samen en creŽert een magische capsule van verwondering en ontzag. En wanneer de wezens opdoemen uit de mist, is het niet eens echt van belang hoe die er precies uitzien. Het gaat hier over de fundamentele ervaring van een ontmoeting. Een ontmoeting met iets wat je nog nooit gezien hebt. En hoe overweldigend dat is."

  Jochem Geerdink - Filmpjekijken.com
  80

  Niet getekend door overdreven bombast

  "Een vergelijking met Interstellar, dat zich eveneens kenmerkte door het beschrijven van een vergelijkbare cirkel tussen het grootse universum en een kleinschalig mensenleven, dringt zich op, maar Arrival wordt niet getekend door overdreven bombast. Spektakel is hier sowieso opzettelijk ondervertegenwoordigd, want voor Villeneuve is sciencefiction nog steeds hoofdzakelijk het overbrengen van intelligente concepten die tot nadenken uitnodigen."

  Jan Roselaar - Filmtotaal
  80

  Rooksignalen uit de ruimte

  "Films waarin de mensheid contact maakt met vriendelijke aliens zijn zeldzaam. Films waarin het fenomeen tijd als een mentale constructie wordt gepresenteerd, zijn nog zeldzamer. Arrival is een buitenbeentje."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  80

  Taalwetenschap verpakt in science-fiction

  "Als de ideeŽn van de film zich aandienen weet je dat je iets bijzonders hebt gezien."

  Quirijn Foeken - biosagenda
  80

  Vermomd drama over angst in moderne wereld

  "De Canadese regisseur Denis Villeneuve bewees eerder dat hij aan genrefilms een interessante meerwaarde kan geven. Dat doet hij ook met Arrival, al ontkomt de film niet helemaal aan de ridicule hocus pocus die het genre aankleeft: deze keer wordt de mensheid gered door ťťn cruciaal telefoontje."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Wonderschone, filosofische sciencefiction-vertelling

  "Arrival buigt zich daarbij over de werking van het geheugen en het begrip van tijd, in een intieme, aardse vertelling die je niet snel loslaat."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  70

  Villeneuve onderschat zijn publiek

  "De nieuwe film van Denis Villeneuve draait volledig om communicatie en empathie. Toch gaat het bij Arrival juist daar mis uiteindelijk: Villeneuve heeft een boeiend verhaal te vertellen, maar onderschat zijn publiek."

  Theodoor Steen - Schokkend Nieuws
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 november 2016
  Distributeur: Universal Pictures International