Fences

Fences (2016)

Film1
6.2 / 10
12
Pers
70% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Denzel Washington
Cast: Denzel Washington, Viola Davis, meer »
Lengte: 139 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Drama van en met Denzel Washington over een gedesillusioneerde Afro-Amerikaanse vader die in de jaren vijftig worstelt om zijn gezin te ondersteunen

In het Pittsburgh van de jaren vijftig werkt de Afro-Amerikaanse Troy Maxson als schoonmaker. Troy droomde ooit van een carrière als honkballer maar was te oud toen de professionele clubs gekleurde spelers begonnen toe te laten. In een maatschappij waar discriminatie aan de orde van de dag is, probeert hij een goede echtgenoot en vader te zijn. Toch blijft de verloren droom aan hem knagen en zo wordt hij gedreven tot een beslissing die zijn gezin dreigt te verscheuren.

Fences is geregisseerd door Denzel Washington die tevens de hoofdrol vertolkt. Het scenario werd geschreven door August Wilson en gebaseerd op zijn toneelstuk dat bekroond is met onder meer een Pulitzer Prize en Tony Award. Viola Davis werd bekroond met een Oscar voor haar bijrol. • Pers - 70%  
  80

  De frustraties broeien bij de ooit beloftevolle honkballer

  "Dat de film zelden doet vergeten dat we naar verfilmd toneel kijken, voelt niet als een bezwaar door het geweldige, bij vlagen aangrijpende acteren van Washington en vooral Viola Davis als Troy's echtgenote Rose."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Kan een hek de duivel buitensluiten?

  "Dialogen drijven dit door Fences-schrijver August Wilson eigenhandig bewerkte filmscript vol symboliek. Geen makkelijke film, wel heel bijzonder. Bovendien biedt het een gezichtspunt dat een groter podium verdient."

  Maricke Nieuwdorp - AD
  80

  Levensechte personages en imponerend acteergeweld

  "Ja, zware thema's als ras, sociale klasse en genderongelijkheid worden terloops aangehaald. Maar wat bijblijft na de aftiteling is de weergaloze wijze waarop Denzel Washington en Viola Davis hun monologen weten te brengen."

  Megan van der Moezel - FilmTotaal
  80

  Masterclass acteren

  "Fences is behalve een masterclass acteren ook een intens verhaal over universele thema's als familierelaties, jaloezie en eergevoel, en een prachtige slice of life uit de levens van een Afro-Amerikaans gezin in de roerige jaren vijftig. Het verhaal van August Wilson staat nog altijd als een huis."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  80

  Mooie, levenswijze personages met hun universele levenspijn

  "Washington en Davis zijn sterk als het echtpaar dat het zoveel beter heeft dan hun ouders, maar de grootste moeite heeft om hun gezin bij elkaar te houden. Een familieman met koude kanten versus een oermoeder met misschien te zachte trekken: het zijn mooie, levenswijze personages die tegen universele levenspijn aanlopen."

  Remke de Lange - Trouw
  80

  Sterk acteerwerk op de vierkante meter

  "De setting van de film is compact en geeft soms het gevoel van een toneelstuk, maar het acteerwerk is daarentegen groots."

  Reyer Krikke - FilmVandaag.nl
  70

  Toneel op witte doek

  "Viola Davis acteert letterlijk tot het snot haar voor de ogen staat, Washington geeft op zijn beurt knap weerwerk. Alleen stempelt hij zowel bij zijn acteren als in zijn regie het woord BELANGRIJK er in hoofdletters overheen. Dat schept uiteindelijk toch afstand. Net als het nogal toneelmatige karakter van deze verfilming, die zich nergens echt los weet te maken van de planken."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Geeft personages veel ruimte

  "Hoewel de woordenstroom en de metaforen soms te veel zijn, schittert Viola Davis in elke scène waarin ze te zien is."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  Schuttingen houden mensen binnen

  "Met name de sterke dialogen en het uitmuntende acteerwerk maken dit familiedrama meer dan de moeite waard."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  60

  Toneelmatige film met acteurs op het top van hun kunnen

  "Fences is een film met zijn ups en downs waardoor het een wisselende kijkervaring is. Gelukkig zijn de acteurs wel echt zo goed, dat je toch de hele twee uur door hun charisma en kunnen geboeid blijft."

  Michelle Iwema - Biosagenda.nl
  40

  Denzel Washingtons 'Fences' blijft een verfilmd toneelstuk

  "misschien is het grootste bezwaar nog wel dat het toneelstuk alles zo expliciet benoemt, niet alleen het racisme uit de jaren 50, maar ook het verdere drama."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 16 februari 2017
  Distributeur: Universal Pictures International