Ma vie de Courgette

Ma vie de Courgette (2016)

IMDb
7.8 / 10 9831
Pers
89% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie, Familie
Regie: Claude Barras
Cast: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, meer »
Lengte: 66 minuten
Land: Frankrijk, Zwitserland
Taal: Frans

Zwitserse animatiefilm over een negenjarige jongen die na de dood van zijn moeder wordt opgevangen in een klein tehuis voor kinderen zonder ouders

Courgette is de bijnaam van een negenjarige jongen. Na de plotselinge dood van zijn moeder wordt Courgette opgevangen door politieman Raymond. Raymond brengt hem naar zijn nieuwe huis. Het is een opvanghuis met andere kinderen van zijn leeftijd die niet meer bij hun ouders kunnen wonen. Het kost Courgette moeite zich op zijn gemak te voelen en de andere kinderen moeten erg aan hem wennen. Na de komst van een nieuw meisje, Camille, begint hij zich thuis te voelen. Dankzij Raymond en zijn nieuwe vrienden in het huis vindt Courgette liefde en een nieuwe familie.

Het Zwitserse Ma vie de Courgette werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Animatiefilm. • Pers - 89%  
  100

  Onmogelijk om niet ontroerd te raken

  "van begin tot eind ontroerend en leuk voor zowel kinderen als volwassenen. In de prachtig ontworpen landschappen en personages is de illustratieve achtergrond van de regisseur duidelijk aanwezig. Nog sterker is de aandacht voor de veerkracht en het optimisme van de kinderen."

  Yvonne Nijenhuis - The Cult Corner
  100

  Ontroerend, grappig en hoopvol, zonder naïef te zijn

  "Het is misschien even schrikken als je Courgette voor het eerst ziet. Hij heeft blauw haar, een rode neus en grote ronde ogen met blauwe kringen eromheen. Om eerlijk te zijn lijkt hij meer op een vogelverschrikker dan op een jongetje."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  100

  Poppen met kleine en complexe emoties

  "Eindelijk weer eens een film die kinderen echt serieus neemt, in de beste Franse tradities van Jean Vigo's Zéro de conduite of Truffauts Les 400 cents coups."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  90

  Gestileerde kleipoppetjes met een kloppend hart

  "Het is indrukwekkend hoe Barras uit poppetjes van klei zoveel emotie weet te halen. In woord en gebaar weten Courgette en zijn vrienden hun gevoelens kenbaar te maken. En dat zijn er nogal wat, gezien de heftige gebeurtenissen die ze van dichtbij hebben meegemaakt"

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  80

  Een verhaal over hoop, over diepe dalen én hoge bergen

  "Een waar genot om naar te kijken. Niet te perfectionistisch gemaakt waardoor een rauwe uitstraling ontstaat. En niet te vergeten: de toffe, uitdagende, technieken."

  Rick Schuttinga - De Filmrecensent
  80

  Eigenzinnige animatiestijl

  "De kinderen die Courgette opwachten in het weeshuis hebben allemaal hun littekens. Barras' eigenzinnige animatiestijl verzacht die achtergrond, en geeft de kinderen de onschuld terug."

  Joost Broeren - Het Parool
  80

  Net aapjes

  "de realistische inhoud wordt verzacht en versterkt door de ontwapenende schattigheid: het lijkt allemaal minder erg, maar komt tegelijkertijd des te onweerstaanbaarder binnen."

  Kees Driessen - De Filmkrant
  80

  Schattig aandoende animatie over serieuze onderwerpen

  "De stopmotion-animatie is uiterst sfeervol en van hoogstaand niveau. Juist door het aandoenlijke uiterlijk van de figuurtjes weet Paris complexe onderwerpen te verenigen met de belevingswereld van kinderen."

  Arjan Welles - Filmtotaal
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 12 oktober 2016
  Distributeur: Cinéart
  Alternatieve titel: Mijn naam is Courgette (OV)