American Honey

American Honey (2016)

IMDb
6.9 / 10 684
Pers
70% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Andrea Arnold
Cast: Shia LaBeouf, Will Patton, meer »
Lengte: 163 minuten
Land: Verenigde Staten, Groot-Brittannië
Taal: Engels

Drama van Andrea Arnold (Fish Tank) waarin de tiener Star met een groep outcasts reist door midwest-Amerika vol feestjes, liefde en criminaliteit

De achttienjarige Star sluit zich aan bij een avontuurlijke groep jongeren die huis aan huis tijdschriften verkoopt. De groep wordt geleid door Krystal en doorkruist rebellerend en feestend de Amerikaanse Midwest in een busje. Onderweg valt Star voor de charmes van haar opstandige collega Jake.

Een artikel in de New York Times over jonge huis-aan-huisverkopers inspireerde de Britse regisseuse Andrea Arnold (Fish Tank, Wuthering Heights) tot het schrijven van American Honey. In de voorbereiding op de film ging ze zelf met een soortgelijke groep op pad. Een paar dagen voordat de opnames zouden beginnen, moest Arnold op zoek naar een nieuwe hoofdrolspeelster en liep ze Sasha Lane tegen het lijf, een Texaanse studente zonder enige acteerervaring. American Honey won onder meer de Jury Prijs in Cannes en Beste Britse Onafhankelijke Film, Beste Regie en Beste Actrice bij de British Independent Film Awards.********

Film1 Recensie: Supersaaie shit? Nope! Sfeervolle trip? Yup!

American Honey geeft op treffende wijze het gevoel om mee op reis te zijn met een bende optimistische verschoppelingen, langs veelzijdige bestemmingen en onvoorziene situaties. Tegenover een prima Shia LaBeouf als enige household name is de jonge hoofdrolspeelster Sasha Lane een ware ontdekking.

Lees verder
 • Pers - 70%  
  80

  Dansen in een sombere wereld

  "De kracht van Arnolds film is dat ze troosteloosheid in beeld brengt zonder woede noch medelijden. (..) Af en toe dwaalt de film iets te lang af. Maar zelden slaagt een film over zo'n troosteloze wereld erin om je toch dansend de zaal te laten verlaten."

  Sabeth Snijders - NRC Handelsblad
  80

  Dwars door het achterland, zonder dromen of illusies

  "Een verhaal is er nauwelijks, en toch boeit het fragmentarische American Honey van begin tot eind."

  Jan Pieter Ekker - Het Parool
  80

  Een film die je moet ervaren

  "Daarmee is het plot van de film van de film eigenlijk wel verteld: is dat niet wat weinig voor een film van tweeënhalf uur? Nou nee: de film moet het deels hebben van zijn herhaling: alle steden beginnen op elkaar te lijken."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  80

  Een film die je naar Amerika laat kijken alsof je het nooit eerder zag

  "'American Honey' is een film die je naar de Verenigde Staten laat kijken alsof je het niet eerder hebt gezien. Je komt geen cliché tegen, maar wel al die tegenstellingen die van het land zo'n oneindig fascinerend filmdecor maken."

  Remke de Lange - Trouw
  80

  Het knettert flink tussen hoofdrolspelers American Honey

  "Alleen al dankzij Lane's spel, dat evenveel naïviteit, pit en speeldrift als controle uitstraalt, heb je geen idee hoe dit zal aflopen. En dat geldt voor de hele film, waaraan je duidelijk kunt merken dat cast en crew tijdens de 56 opnamedagen als één team door de VS trokken."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Nieuwe nomaden

  "(..) vandaag zijn ze hier, vandaag hebben ze elkaar, vandaag is het leven overzichtelijk. Die illusie en Arnolds talent om die in beelden te vertalen, geeft American Honey iets bevrijdends, een lyrisch aura."

  Ronald Rovers - De Filmkrant
  80

  Supersaaie shit? Nope! Sfeervolle trip? Yup!

  American Honey geeft op treffende wijze het gevoel om mee op reis te zijn met een bende optimistische verschoppelingen, langs veelzijdige bestemmingen en onvoorziene situaties. Tegenover een prima Shia LaBeouf als enige household name is de jonge hoofdrolspeelster Sasha Lane een ware ontdekking.

  Jasper van Oosten - Film1
  60

  Afwisselend hoopvolle en deprimerende roadtrip

  "Het ontbreken van een boodschap is verfrissend en draagt bij aan het natuurlijke aspect van de film. Maar het ontbreken van focus blijft de hele speelduur een ernstig gebrek."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  60

  Jong, snel en wild in roadmovie

  "Maar hoe treffend haar sfeertekening ook mag zijn, uiteindelijk gaat de lange reis waar zij ons deelgenoot van maakt nergens naartoe. Dat wringt."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Roadmovie vol losgeslagen tieners

  "Het grote manco van American Honey is de speelduur van ruim 160 minuten. De film is op een gegeven moment een herhaling van zetten en neemt ook nog eens allerlei zijpaden die verder helemaal niets toevoegen aan het verhaal of de ontwikkeling van de hoofdpersonen."

  Michel van Dam - Filmvandaag.nl
  60

  Roadtrip to nowhere

  "De scheidslijn tussen tijdschriften verkopen, kleine en grotere misdaad en prostitutie lijkt klein. Maar het verhaal sleept te lang voort, en als kijker vraag je je af waarom de film twee uur en drie kwartier duurt."

  Nanda Aris - Indebioscoop.com
  40

  Enge sekte doet aan colportage

  "American Honey pretendeert een beeld te geven van losgeslagen Amerikaanse jongeren, maar het ruige en geïmproviseerde karakter van deze veel te lange film (162 minuten!) gaat op den duur behoorlijk irriteren."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 maart 2017
  Distributeur: Cinéart