Jackie

Jackie (2016)

Pers
88% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama
Regie: Pablo Larraín
Cast: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, meer »
Lengte: 95 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Biografisch drama met Natalie Portman als first lady Jackie Kennedy in de dagen na de moord op haar echtgenoot

De moord op John F. Kennedy dompelt de Verenigde Staten in vier dagen van nationale rouw. Een periode waarin de hele wereld zijn blik richtte op de beroemde weduwe, First Lady Jackie Kennedy. Een vrouw in rouw, die zich uiterlijk sterk moest houden om een geschokte natie gerust te stellen en het beeld van haar echtgenoot voor de eeuwigheid historisch te bepalen.

De indrukwekkende titelrol in dit drama wordt vertolkt door Oscarwinnares Natalie Portman (Black Swan) en de regie is in de handen van Pablo Larraín, de Chileense regisseur van No, El Club en Neruda.*********

Film1 Recensie: Nooit meer een Camelot

Natalie Portmans vertolking van de ongrijpbare Jacqueline Kennedy grijpt je stevig vast en de onberekenbare klanken van Mica Levi's composities trekken je nog dieper het intrigerende stukje geschiedenis in. Terecht genomineerd voor drie Oscars - Beste Actrice, Beste Kostuums en Beste Muziek - en eigenlijk verbazingwekkend dat dit er niet meer zijn.

Lees verder
 • Pers - 88%  
  100

  De weduwe die niet wilde wijken

  "Afstand neemt regisseur Larraín niet. Relativeren doet hij ook niet. Kijk naar Jackie en je ziet een film over een bewustzijnsvernauwing. De filmkijker versmelt met Jackies roes en die roes duurt vier dagen."

  Joyce Roodnat - NRC Handelsblad
  100

  Het sprookje van het Witte Huis

  "De weerspiegeling in het heden maakt Jackie alleen maar gelaagder en relevanter; het is niet alleen een zeer eigengereide biografische film, maar ook een schrander essay over beeld- en mythevorming, de werking van de media en onze verhouding tot die media."

  Jan Pieter Ekker - Het Parool
  100

  Toont op fabuleuze wijze hoe de werkelijkheid een mythe werd

  "Een nobele ridder, zo moest JFK worden onthouden. Jackie Kennedy's queeste wordt meesterlijk vertolkt door Natalie Portman."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  100

  Van First Lady naar mediaprinses

  "een ogenschijnlijk simpele biopic over First Lady Jackie Kennedy, blijkt een scherpzinnige autopsie van de mythe van JFK's Camelot en vertelt hoe de hedendaagse politiek een mediaverzinsel werd."

  Dana Linssen - De Filmkrant
  100

  Volstrekt unieke biopic

  "Natalie Portman lijkt met haar titelrol in Pablo Larraíns Jackie verzekerd van een Oscar. Maar vooral toont Larraín na Neruda opnieuw dat hij biopics maakt op een volstrekt unieke en fascinerende wijze."

  Elise van Dam - Biosagenda.nl
  90

  Iconische film over iconische vrouw

  "Jackie had zo makkelijk een statische film kunnen zijn, zo'n keurige verfilming van een Wikipedia-artikel. Maar na de eerste tonen van Mica Levi's indringende composities, besef je dat Jackie je aandacht erbij zal houden."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  90

  Natalie Portman overtuigt en verplettert

  "We zien hier een charmante dame met het hart op de tong, rokend en de journalist influisterend dat sommige zaken maar beter niet op papier konden worden gezet. Op film mag het wel en Portman mag eind deze maand komen opdraven voor de Oscar."

  Arjan Welles - Filmtotaal
  90

  Nooit meer een Camelot

  Natalie Portmans vertolking van de ongrijpbare Jacqueline Kennedy grijpt je stevig vast en de onberekenbare klanken van Mica Levi's composities trekken je nog dieper het intrigerende stukje geschiedenis in. Terecht genomineerd voor drie Oscars - Beste Actrice, Beste Kostuums en Beste Muziek - en eigenlijk verbazingwekkend dat dit er niet meer zijn.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  80

  Boeiende karakterstudie

  "Jackie is een boeiende karakterstudie, die uit de mal van het geijkte biografische afvinklijstje breekt en een nieuw licht schijnt op één van de bekendste en tegelijk meest onpeilbare vrouwen van de 20e eeuw in haar zwakke en sterke momenten."

  Hans Geurts - Cinemagazine
  80

  De menselijke én iconische kant van een jonge first lady

  "Jackie betoogt dat JFK het grotendeels aan zijn vrouw te danken heeft dat hij geen vergeten president is geworden."

  Remke de Lange - Trouw
  80

  Geen doorsnee filmbiografie

  "Dat de Chileense filmmaker Pablo Larrain niet te porren is voor een doorsnee filmbiografie, liet hij recent al zien in Neruda. In zijn Engelstalige debuut doet hij dat opnieuw."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Rouw was zelden zo prachtig

  "Larraín is niet de enige die tracht deze zo heftige periode van Jackie zo authentiek mogelijk te maken: hoofdrolspeelster Natalie Portman heeft het opmerkelijke accent van de First Lady helemaal in de vingers. Ze draagt in elke scène bovendien prachtige, speciaal voor deze filmproductie vervaardigde kostuums. De uiterst originele muziekscore van Mica Levi (Under the Skin) kadreert dit historische drama op kunstzinnige wijze."

  Maricke Nieuwdorp - AD
  60

  Natalie Portman doet teveel haar best

  "Natalie Portman kruipt in de huid van de First Lady, maar is teveel bezig met accent en gebaartjes om geheel geloofwaardig te zijn. (...) werkelijk natuurlijk acteerwerk blijkt pas in de scènes als Jackie praat met een priester, gespeeld door John Hurt."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 16 februari 2017
  Distributeur: The Searchers