The Salesman

The Salesman (2016)

IMDb
8.5 / 10 4379
Pers
73% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Asghar Farhadi
Cast: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, meer »
Lengte: 125 minuten
Land: Iran, Frankrijk
Taal: Perzisch/Farsi

Bekroond Iraans drama van de regisseur van A Separation, waarin Emad probeert te achterhalen wat er met zijn vrouw is gebeurd in hun nieuwe woning

Emad en Rana betrekken een nieuw appartement in Teheran nadat hun eigen woning door werkzaamheden dreigt in te storten. De vorige bewoonster van het appartement lijkt overhaast vertrokken. Wanneer een vreselijk voorval Rana treft, blijkt de achtergrond van de vorige huurster hier iets mee te maken te hebben. Emads zoektocht om te achterhalen wat er precies is gebeurd, zal het leven van het jonge koppel dramatisch veranderen.

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi komt na A Separation (winnaar van Gouden Beer, Oscar en Golden Globe) en Le passé met een zowel ingetogen als spannend drama dat het hedendaagse Iran een spiegel voorhoudt en zich afvraagt wat wraak is. The Salesman werd in Cannes bekroond voor Beste Scenario en Beste Acteur (Shahab Hosseini) en won de World Cinema Amsterdam publieksprijs. • Pers - 73%  
  80

  Bij Asghar Farhadi gieren gewone levens kalmpjes uit de bocht

  "The Salesman is nog wat theatraler dan eerder werk: de slotscène duurt een half uur. Maar Farhadi houdt alles levensecht door naturel spel en visuele ingetogenheid."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Bloed op de trap

  "Familie en emotionele dilemma's zijn wederom de thematiek van Asghar Farhadi (...) The Salesman combineert de spanning van een Hitchcock met de psychologische ontwikkeling van een Bergman."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  80

  Een mokerslag

  "Op subtiele wijze wordt er een zweem van mysterie, gevaar en ongemak om het stel heen gebouwd. Het noodlottige voorgevoel dat daaruit ontstaat, voorspelt weinig goeds."

  Wouter Los - Cinemagazine
  80

  Onuitwisbare wandaad

  "De vorm waarin Farhadi The salesman boetseerde, voelt soms wat opgelegd aan, maar zijn menselijke en maatschappelijke observaties zijn onovertroffen."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Spanning zit in kleinste details van The Salesman

  "De kleinste dingen maken The Salesman soms onwerkelijk spannend. Farhadi verweeft ingenieus potentieel beknellende omslachtigheden in de film."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Spirituele opvolger van A Separation

  "Ashgar Farhadi is terug op thuisbodem met opnieuw een ijzersterk geschreven drama rondom een koppel in de Iraanse middenklasse."

  Jelle Fastenau - FilmTotaal
  80

  Terug naar het echte leven in chaotisch Teheran

  "De opwinding over de film - The Salesman won in Cannes de prijs voor het beste scenario en de beste acteur - zit 'm in de pakkende, buitengewoon intelligente manier waarop Farhadi zijn ver-haal construeert."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  60

  Subtiele zedenschets voor de liefhebber

  "Regisseur Asghar Farhadi keert terug naar zijn vaderland Iran en zet zijn verkenning van het instituut huwelijk voort in een bedachtzaam tempo dat niet alle kijkers zal bekoren."

  Jeroen van Bree - FilmVandaag.nl
  40

  Byzantijnse toestanden

  "Farhadi lijkt alleen maar steeds ingewikkelder herhalingsoefeningen te construeren van zijn grote succes A Separation. Zou hij met de titel van zijn nieuwe film cynisch naar zichzelf verwijzen?"

  Ronald Rovers - De Filmkrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 8 december 2016
  Distributeur: Cinéart
  Alternatieve titel: Forushande