Moonlight

Moonlight (2016)

Pers
91% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Barry Jenkins
Cast: Trevante Rhodes, Ashton Sanders, meer »
Lengte: 110 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Drama over een Afro-Amerikaanse jongeman die in de ruige buurten van Miami worstelt met zijn identiteit en zijn seksuele geaardheid

De Afro-Amerikaanse Chiron groeit op in de ruige buurten van van de Amerikaanse stad Miami. Gedurende de jaren van tiener naar jong volwassene, worstelt hij met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

Regisseur Barry Jenkins baseerde dit indringende drama op het ongepubliceerde toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue van Tarell Alvin McCraney. Moonlight werd onder meer bekroond met de Golden Globe voor Beste Film in de categorie Drama.



 • Pers - 91%  
  100

  Moonlight is breekbaar en uitmuntend meesterwerk

  "Moonlight is een breekbaar, modern en uitmuntend gespeeld meesterwerk. Dat drie acteurs hetzelfde personage spelen is niet nieuw, maar hier midden in de roos."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  100

  Poëtische transformatie

  "Als er één film een kans maakt tegen zwaargewicht La La Land bij de Oscars volgende maand, dan is het deze. Moonlight is de underdog die ineens opdoemde. Spijkerhard, maar met zo'n sierlijke stijl dat niemand, zelfs de gedoodverfde kampioen niet, het zal betreuren als-ie straks de raakste klappen uitdeelt."

  Tisha Eetgerink - De Telegraaf
  100

  Renaissance van de zwarte film

  "Eigenlijk is het juist bevrijdend dat een film zich als het ware volkomen toevallig in een zwart milieu kan afspelen zonder dat daarover iets opgemerkt hoeft te worden. Zelfs het homo-thema is, als het erop aankomt, van ondergeschikt belang. Moonlight is een wondermooi universeel verhaal over identiteit, aanpassing en bevrijding, en over liefde."

  Leo Bankersen - De Filmkrant
  100

  Zoeken naar een uitweg uit sombermakende omgeving

  "Het maakt de jongen - het meest beklemmend naar binnen gekeerd in de tienerfase, gespeeld door Ashton Sanders - een des te ontroerender personage. Een homo-erotische ervaring zou weleens de uitweg kunnen vormen, maar helemaal overtuigd ben je tegen het einde niet. Wel wil je meteen de drie volgende levensfases van Chiron zien."

  Remke de Lange - Trouw
  90

  Boyhood in de getto's van Miami

  "Moonlight vertelt het ontroerende coming-of-age-verhaal van de kleine Chiron die zich wanhopig staande probeert te houden te midden van ernstige verwaarlozing en sociale druk. Regisseur Jenkins doet dit zo inzichtelijk en invoelbaar dat Moonlight zich automatisch tot de indrukwekkendste films van 2016 mag rekenen."

  Lucas Versantvoort - FilmVandaag.nl
  80

  Drie aparte films

  "Jenkins maakt met Moonlight duidelijk dat elk leven door een veelheid aan connecties met anderen gestuurd wordt, wat tot wendingen leidt die niemand kan voorzien. Met een achtergrond die vergelijkbaar is met die van zijn hoofdpersoon, blijkt Jenkins er aardig in geslaagd zijn eigen leven de respectabele richting van een veelbelovend filmmaker in te sturen."

  Jan Roselaar - Filmtotaal
  80

  Kwetsbare outsider smacht naar vriendschap en liefde

  "Voor gevoelige, kwetsbare mannen is weinig plaats in Hollywood, behalve als ze uiteindelijk een flinke lading leed en tegenslag overwinnen. Moonlight is het aangrijpende opgroeidrama van een Afro-Amerikaanse homoseksueel die volwassen wordt in een achterstandswijk van Miami en zijn plekje in de wereld probeert te veroveren."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  80

  Teder en poëtisch

  "Geholpen door de rond de personages zwierende camera van cinematograaf James Laxton en het sterke gebruik van kleur en belichting, heeft Jenkins een film gemaakt over man-zijn die zacht en intiem en ook erotisch durft te zijn."

  Elise van Dam - Biosagenda
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 26 januari 2017
  Distributeur: Splendid Film