Het doet zo zeer

Het doet zo zeer (2017)

Pers
71% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Heleen van Royen
Cast: Heleen van Royen, Margreet Breed, meer »
Lengte: 87 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Documentaire waarin schrijfster Heleen van Royen een intiem portret schetst van haar moeder die begint te dementeren

Bij de moeder van schrijfster Heleen van Royen is beginnende dementie geconstateerd. In een periode van ruim een jaar volgt Heleen haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken. Moeilijke beslissingen over verhuizen, over euthanasie en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af. Een liefdevolle, herkenbare, pijnlijke en vaak bijzonder grappige ode aan het leven, met dank aan Heleens moeder, mevrouw Breed.

Het doet zo zeer is een zeer persoonlijk portret waarin Heleen van Royen de camera grotendeels zelf bedient. • Pers - 71%  
  80

  Knap regiedebuut van Heleen van Royen

  "Van Royen filmt haar weliswaar op haar meest kwetsbare momenten, maar toch ook met waardigheid en zonder sentimentaliteit. Toch blijft de vraag wat haar moeder ervan zou hebben gevonden om zo in de openbaarheid te komen, als ze nog goed van geest was geweest?"

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  80

  Mevrouw Breed is ons toekomstbeeld

  "Hoe cru het ook klinkt, Van Royen filmde haar moeder in de interessantste fase van haar ziekte. Ze raakt de draad langzaam kwijt, maar is nog helder genoeg om het te beseffen. Dat levert een prachtig gesprek op."

  Mike Peek - Het Parool
  80

  Nuchter verslag met humor

  "Heleen van Royen doet nuchter en met humor verslag van een jaar uit het leven van haar dementerende moeder. Wat de film zo bijzonder maakt, heeft niets te maken met de roem van de dochter."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  70

  Eerlijk en ontroerend

  "Imperfecte beelden neemt de maakster voor lief. Wat telt is de inhoud: een goudeerlijk, integer en soms ook ontroerend portret over de geestelijke en fysieke aftakeling van iemand die haar zeer lief is."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  70

  Opvallend ingetogen documentaire

  "Het ene moment knuffelt ze haar dochter graag, maar vlak daarna vraagt ze ineens waarom ze zo knuffelig doet. Vooral dat soort momenten zorgen voor humor en maken van Het Doet Zo Zeer een integere film."

  Jim Pedd - FilmTotaal
  70

  Voor moeder hoeft het niet meer

  "Schrijver Heleen van Royen maakte een ontroerend portret van haar snel verzwakkende bejaarde moeder. De twee leveren een frustrerend gevecht tegen het onontkoombare, waarbij elke kleine verbetering telt."

  Sandra Heerma van Voss - De Filmkrant
  60

  Lachen en huilen om een voor altijd vallende ouder

  "Er valt meer te lachen en te huilen dan te zien. Van Royen wilde geen franje, dus de camera blijft stil staan, bescheiden en geduldig. Anders was het exploitatie geworden. Dat de klok steeds in beeld komt als symbool voor de verstrijkende tijd is ook franje, maar die is niet opdringerig."

  Ronald Rovers - Trouw
  60

  Van Royen ontroert en inspireert als mantelzorger

  "Het doet zo zeer is een dubbelportret. De kijker maakt kennis met een andere kant van succesauteur die als een bezorgde dochter het beste met haar moeder voorheeft. Haar film ontroert en inspireert."

  Ab Zagt - AD
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 23 februari 2017
  Distributeur: Paradiso Entertainment