Alberta

Alberta (2016)

IMDb
7 / 10 26
Pers
57% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Eddy Terstall, Erik WŁnsch
Cast: DaniŽl Boissevain, Jamie Grant, meer »
Lengte: 96 minuten
Land: Nederland, BelgiŽ, Canada
Taal: Nederlands, Engels

Komedie van Eddy Terstall waarin DaniŽl Boissevain in een midlifecrisis belandt als hij valt voor de charmes van 'manic pixie dream girl' Jamie Grant

Freek heeft een mooie vrouw, een geadopteerde zoon en succes in zijn werk als reclameman en mediagoeroe. Maar hij is niet tevreden. Hij wordt hopeloos verliefd op de mysterieuze jonge vrouw Alberta. Een ontsnapping met haar naar de gelijknamige streek in Canada om de magnifieke landschappen daar te schilderen, moet als medicijn tegen zijn midlifecrisis dienen. Helaas verveelt Alberta zich al snel in het huisje in de bossen. Freek komt er tegen wil en dank achter dat hij niet de succesvolle man is die hij dacht te zijn. En zo wordt zijn midlifecrisis een zenuwslopende affaire.

Eddy Terstall (Simon) schreef en regisseerde het komische en romantische drama Alberta samen met reclameman Erik WŁnsch, met wie hij eerder de films Deal en Meet Me in Venice maakten. De Nederlandse hoofdrollen zijn voor DaniŽl Boissevain (All Stars), Jamie Grant (Brasserie Valentijn) en Eva Duijvestein (Rendez-vous). • Pers - 57%  
  70

  Man vlucht voor zichzelf

  "Een prettig tragikomisch portret, dat misschien niet de scherpte heeft van Terstalls beste films maar wel met plezier het heersende beeld van de 'selfmade' man onderuit haalt."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  70

  Met de kracht van oprechte liefde valt niet te spotten

  "Het verder vrij luchtige Alberta toont in de typisch Nederlandse, maar heerlijk knotsgekke climax echter dat vrouwen wel degelijk het heft in handen kunnen nemen, zonder slaafs achter hun zondige man aan te lopen"

  Wouter Los - Cinemagazine
  70

  Vrolijke midlifecrisis in prachtige omgeving

  "Alberta is vooral een lekker wegkijkende komedie over een reclameman die zijn midlifecrisis probeert op te lossen met een trip naar Canada met zijn minnares. Daarbij zijn de mooie beelden van Canada en de humoristische elementen van de film duidelijke hoogtepunten."

  Reyer Krikke - Filmvandaag.nl
  60

  Een man, zijn midlifecrisis en een zweverige keienknuffelaar

  "Alberta is een vrolijk humoristisch portret van een man die zich in een hopeloos liefdesavontuur stort. Aan het einde vliegt de film echt uit de bocht als het realisme verandert in kluchtig absurdisme."

  Jos van der Burg - Het Parool
  60

  Hiken met een Albert Heijntasje

  "Alberta zit vol met dit soort aangename (visuele) grapjes en details, maar als geheel wil de film niet echt indruk maken. Het verhaal van Freek voelt (mede door die anekdotische vertelling) te geconstrueerd om er echt in mee te kunnen gaan."

  Hugo Emmerzael - De Filmkrant
  60

  Midlifcrisiskoppel in Alberta blijft vlak en is lichtelijk saai

  "De hoofdrolspelers maken er het beste van, maar het midlifecrisiskoppel blijft een vlak en lichtelijk saai duo. Zonder de wat meer sprankelende bijrollen zou Alberta vrij snel in elkaar gezakt zijn."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  60

  Spotten met de mannelijke midlifecrisis

  "Hiermee bewijzen Terstall en Wunsch zich wederom als uitvinders van hun eigen genre: zedenschetsen over de steeds maar weer veranderende sociale mores en familiewaarden."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  40

  Man verslikt zich in jonge vriendin

  "(..) met zijn nieuwe film Alberta, een romantische komedie, is Terstall minder op dreef. Dat hij zijn regie moest delen met reclamefilmer Erik WŁnsch is achteraf gezien niet zo'n gelukkige greep."

  Ab Zagt - AD
  40

  Onleuke dialogen, bruuske wendingen en flauwigheden

  "Vraag is dan ook of Terstalls samenwerking met co-scenarist en co-regisseur Erik WŁnsch wel zo'n goed idee is. Hun vorige gezamenlijke onderneming Meet me in Venice voerde door Oost-Europa, en kwam ook al niet van de grond."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  40

  Ontspoorde tragikomedie

  "In eerste instantie weten de veelvuldige droge opmerkingen van de achterdochtige Iris en de Canadese politiemannen deze en vele andere rariteiten voldoende tegenwicht te bieden. Richting het einde slaat de balans echter volledig door en vliegt het verhaal hopeloos uit de bocht."

  Megan van der Moezel - FilmTotaal
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 maart 2017
  Distributeur: Paradiso Entertainment