The Zookeeper's Wife

The Zookeeper's Wife (2017)

IMDb
7 / 10 18509
Pers
66% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama, Oorlog
Regie: Niki Caro
Cast: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, meer »
Lengte: 127 minuten
Land: Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ, TsjechiŽ
Taal: Engels

Biografisch oorlogsdrama met Jessica Chastain als een Poolse vrouw die tijdens WOII honderden joden een schuilplek bood in haar dierentuin

De Poolse Antonina en haar man Jan Zabinski wisten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan driehonderd joden uit de handen van de nazi's te redden door ze een schuilplek te bieden in hun dierentuin. De film vertelt op onnavolgbare wijze het verhaal van het gezin, maar ook dat van de dieren in hun dierentuin, de tijdelijke Joodse bewoners en de stad Warschau in de allesverwoestende oorlog.

The Zookeeper's Wife is een verfilming van het gelijknamige boek (in Nederland vertaald als Antonina's Dierentuin) van Diane Ackerman. Zij baseerde haar verhaal op de archieven en dagboeken van Antonina Zabinski. Van het boek werden wereldwijd meer dan 500.000 exemplaren verkocht en in de VS stond het 54 weken in The New York Times-bestsellerlijst. • Pers - 66%  
  80

  Waardig standbeeld voor moedig echtpaar

  "Chastain haalt alles uit deze rol. Vooral de gespannen verhouding met een topnazi en dierenliefhebber (Daniel BrŁhl) krijgt gaandeweg een sinister karakter als hij zijn avances toont. The Zookeeper's Wife is geen vernieuwende film, maar richt wel een waardig standbeeld op voor dit moedige echtpaar."

  Ab Zagt - AD
  70

  Met hart en ziel gemaakt oorlogsdrama

  "In deze film zijn relatief weinig bombardementen te zien; het meeste bloedvergieten is dat van de dieren, maar dat maakt het niet minder erg. Het benadrukt juist alleen maar hoe onbenullig oorlogen zijn, dat mensen en zelfs dieren die er helemaal niets mee te maken hebben, zonder pardon worden neergeschoten."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  70

  Opdat we nooit zullen vergeten

  "Jessica Chastain bewijst zich wederom als ťťn van de meest veelzijdige actrices van dit moment. In Miss Sloane speelde ze nog een meedogenloze zakenvrouw, hier doet haar grenzeloze empathie hopen op een betere toekomst. Opdat we nooit zullen vergeten."

  Tim Bouwhuis - FilmVandaag.nl
  70

  Zelden onderscheidende oorlogsfilm

  "Alles wordt op een smaakvolle wijze in beeld gebracht, met als onbedoeld gevolg dat de wreedheden van het naziregime tijdens de Holocaust slechts beperkt worden tot suggesties. Hierdoor maakt de film niet zoveel indruk als het onderwerp doet vermoeden."

  Vince Christiaans - De Filmrecensent
  60

  De absurditeit is tastbaar, maar als geheel is het verhaal te vlak

  "Chastain irriteert als kwetsbare heilige, terwijl de Joodse onderduikers voornamelijk dankbaar uit hun ogen kijken. Soms maakt regisseur Niki Caro de absurditeit tastbaar, maar als geheel is het te vlak en schematisch."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  60

  Dierentuin als schuilplaats voor Joden

  "Jessica Chastain is als Antonina een plaatje om te zien (...) Jammer wel dat ze zich Engels met een Pools accent heeft aangemeten. Het is de bekende valkuil van Amerikaanse producties op locatie in Europa."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  60

  Focus op menselijke interactie

  "Dat actie en drama mooi in elkaar kunnen overlopen, bewijst regisseur Niki Caro met het prachtig vormgegeven bombardement op Warschau, en de materiŽle en emotionele ravage die daarna achterblijft."

  Megan van der Moezel - Filmtotaal
  60

  Hoe hoopvol mag een film over de Holocaust zijn?

  "Vooral het mechanisme van de mainstreamfilm om alles wat je ziet en voelt ook nog eens in woorden te vertalen leidt tot een kitserige nadrukkelijkheid die afbreuk doet aan de ongetwijfeld integere intenties van de film."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  60

  Menselijke dierentuin

  "Haal de schattige leeuwenwelpjes, imposante olifanten en aandoenlijke kameeltjes uit het verhaal en wat rest is een overgepolijste, schematische en soms ook rammelende vertelling over tragedie, terreur, nobel verzet en triomf."

  Eric le Duc - De Telegraaf
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 4 mei 2017
  Distributeur: Entertainment One Benelux