Insomnia

Insomnia (2002)

Film1
7.5 / 10
68
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Misdaad, Thriller
Regie: Christopher Nolan
Cast: Al Pacino, Robin Williams, meer »
Lengte: 118 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Thriller van Christopher Nolan met Al Pacino als een recheurcheur uit Los Angeles die in het noordelijke Alaska de moord op een meisje onderzoekt

Omdat er in Los Angeles een intern onderzoek loopt tegen rechercheur Will Dormer (Al Pacino), wordt hij samen met zijn partner Hap Eckhart helemaal naar het hoognoordelijke Alaska gestuurd om de moord op een tienermeisje op te lossen. De lokale politie kijkt erg op tegen de ervaren Will, die door alle zorgen en gewetensproblemen moeite heeft om de hoge verwachtingen waar te maken. Zeker als hij door de middernachtszon ook nog eens meer en meer aan slapeloosheid gaat lijden.

'Insomnia' is geregisseerd door Christopher Nolan die met 'Memento' op een wel heel indrukwekkende wijze zijn intrede in de filmwereld deed. Voor wie deze film niet heeft gezien: 'Memento' vertelt z'n verhaal achterstevoren en zorgt daarmee voor een niet te vergeten filmervaring. De verwachtingen waren dus hooggespannen voor 'Insomnia'. En Christopher Nolan weet weer te verrassen. Zij het dit keer omdat 'Insomnia' een schijnbaar rechtlijnig vertelde film is. Maar dan wel eentje die geen seconde verveelt. Mede dankzij Al Pacino en Robert Williams die, voor de tweede keer in korte tijd, zijn gekke bekken thuislaat en een geloofwaardige psychopaat neerzet. • Pers -  

  Nolan slaagt voor zijn Hollywoodexamen

  Insomnia is niets meer en niets minder dan een vaardig gemaakte thriller. Nolans derde film is het visitekaartje dat hij nodig had om Hollywood definitief te veroveren, zonder te veel van zijn artistieke vrijheid te verliezen. Dat maakt vooral nieuwsgierig naar zijn volgende zet.

  Cinema

  Opnieuw draait de film om de geestesgesteldheid en de morele keuzes van een jager.

  Hoewel het beklemmende Insomnia een conventionelere en dus minder opzienbarende film is dan Following en Memento, bewijst Nolan opnieuw dat hij thrillerconventies op een overtuigende manier aan morele en existentiŽle vraagstukken kan koppelen, zonder daarbij elitair te worden. Dat laatste doet vermoeden dat er een lange en vruchtbare loopbaan in Hollywood in het verschiet ligt.

  Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 31 oktober 2002
  Distributeur: Buena Vista International
  Bezoekers: 121.944
  Website: officiele filmsite