Insomnia

Insomnia (2002)

Film1
7.5 / 10
68
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Misdaad, Thriller
Regie: Christopher Nolan
Cast: Al Pacino, Robin Williams, meer »
Lengte: 118 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Thriller van Christopher Nolan met Al Pacino als een recheurcheur uit Los Angeles die in het noordelijke Alaska de moord op een meisje onderzoekt

Omdat er in Los Angeles een intern onderzoek loopt tegen rechercheur Will Dormer (Al Pacino), wordt hij samen met zijn partner Hap Eckhart helemaal naar het hoognoordelijke Alaska gestuurd om de moord op een tienermeisje op te lossen. De lokale politie kijkt erg op tegen de ervaren Will, die door alle zorgen en gewetensproblemen moeite heeft om de hoge verwachtingen waar te maken. Zeker als hij door de middernachtszon ook nog eens meer en meer aan slapeloosheid gaat lijden.

'Insomnia' is geregisseerd door Christopher Nolan die met 'Memento' op een wel heel indrukwekkende wijze zijn intrede in de filmwereld deed. Voor wie deze film niet heeft gezien: 'Memento' vertelt z'n verhaal achterstevoren en zorgt daarmee voor een niet te vergeten filmervaring. De verwachtingen waren dus hooggespannen voor 'Insomnia'. En Christopher Nolan weet weer te verrassen. Zij het dit keer omdat 'Insomnia' een schijnbaar rechtlijnig vertelde film is. Maar dan wel eentje die geen seconde verveelt. Mede dankzij Al Pacino en Robert Williams die, voor de tweede keer in korte tijd, zijn gekke bekken thuislaat en een geloofwaardige psychopaat neerzet. • Pers -  

  Nolan slaagt voor zijn Hollywoodexamen

  Insomnia is niets meer en niets minder dan een vaardig gemaakte thriller. Nolans derde film is het visitekaartje dat hij nodig had om Hollywood definitief te veroveren, zonder te veel van zijn artistieke vrijheid te verliezen. Dat maakt vooral nieuwsgierig naar zijn volgende zet.

  Cinema

  Opnieuw draait de film om de geestesgesteldheid en de morele keuzes van een jager.

  Hoewel het beklemmende Insomnia een conventionelere en dus minder opzienbarende film is dan Following en Memento, bewijst Nolan opnieuw dat hij thrillerconventies op een overtuigende manier aan morele en existentiŽle vraagstukken kan koppelen, zonder daarbij elitair te worden. Dat laatste doet vermoeden dat er een lange en vruchtbare loopbaan in Hollywood in het verschiet ligt.

  Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 31 oktober 2002
  Distributeur: Buena Vista International
  Bezoekers: 121.944
  Website: officiele filmsite
 • Reacties (20)  
   • dodge_3010
   • dinsdag 13 maart 2007
   • 09:31

   Robin Williams als bad guy? Als dat maar goed komt. En gelukkig komt dat ook goed, want "Insomnia" is een thriller van hoge klasse.
   Regisseur Christopher Nolan wist met "Memento" goed raad met thrillers. Zeer goed, want "Memento" was een van de beste thrillers ooit. Helaas kon de regisseur zijn verwachtingen niet namaken met "Insomnia", maar toch is het een goeie film.
   Het verhaal is goed. Detective Pacino gaat in Alaska opzoek naar een moordenaar van een meisje. Die moordenaar is Robin Williams. Als ze hem bijna te pakken hebben, schiet Pacino in dichte mist per ongeluk zijn partner dood, maar liegt en zegt dat het de moordenaar was waarnaar zij opzoek waren. Wat volgt is een zinderend kat-en-muis spel tussen acteerkannonen Pacino en Williams. Wat Pacino ook tegenwerkt is dat het in Alaska maar niet donker wordt, waardoor hij leidt aan slapeloosheid.
   Het is geweldig om Williams een keer van de andere kant te zien. Het is verassend, maar toch overtuigend wat hij neerzet. Toch is Al Pacino heer en meester en schittert boven iedereen en alles uit. Ook boven de mooie Hilary Swank.
   Helaas komt de film hier en daar ietwat zonder stoom, waardoor je af en toe als kijker moet doorbijten, maar geduld loont. Regisseur Chrisopher Nolan levert met "Insomnia" een goeie thriller af, maar geen topper.

   • Snowyjoke
   • dinsdag 4 augustus 2009
   • 22:20

   Goede film en spannende thriller. De moeite waard om te zien!

   • pvdmuys
   • maandag 5 oktober 2009
   • 21:41

   Geweldige film, ijzersterk verhaal en een genot op Al Pacino te zien acteren. Daarnaast vond ik het mooi dat z'n film is gemaakt is in Alaska i.p.v. New York en hoe acteer je op een geweldige manier slapeloosheid. Samengevat een aanrader.

   • zondag 14 maart 2010
   • 13:36

   Erg goede film. Sterk verhaal. Al Pacino en Robin Williams spelen erg goed. Een van de goede films van Christopher Nolan. Het is een erg spannende film dat je vanaf het begin boeit.

   Het is erg verrassend om Robin Williams zo een rol goed te zien spelen. Hillary Swank zet natuurlijk ook een mooie rol neer. Soms vond ik de flashbacks best irritant omdat het de hele tijd kleine stukjes van een geheel waren. Maar op het einde werd alles duidelijk.

   Geslaagde thriller.

   • balikhani
   • zondag 21 maart 2010
   • 20:49

   Pacino en Williams zetten beiden goede perfomances neer. Het verhaal is best interessant. Ik kan niet zeggen of het origineel beter is aangezien ik het origineel niet heb gezien :D

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer