Payback

Payback (1999)

Film1
7.3 / 10
27
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Misdaad
Regie: Brian Helgeland
Cast: Mel Gibson, Gregg Henry, meer »
Lengte: 101 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Actiefilm waarin Mel Gibson vastbesloten is zijn deel van de buit te bemachtigen, niets of niemand kan hem hierbij in de weg staan

Wat een routine overval had moeten zijn, loopt uit de hand. Porter (Mel Gibson) wordt opgelicht door zijn vrouw Lynn (Deborah Kara Unger) en zijn beste vriend Val Resnick (Gregg Henry) die hem een kogel door het lijf jagen. Porter wordt voor dood achtergelaten, hij wil wraak en het geld dat Val heeft gestolen. In zijn zoektocht moet iedereen het ontgelden. Wanneer Porter erachter komt dat Val inmiddels een hoge pief is in de criminele organisatie 'The Syndicate', kan zijn wraaklust Porter nog duur komen te staan. Gelukkig wordt hij bijgestaan door het hoertje met een gouden hart Rosie (Maria Bello).

Hoewel acteur Mel Gibson vaker criminelen heeft gespeeld, is 'Payback' de eerste keer dat hij een echte bad guy die er zonder problemen erop los knalt. De tagline van de film was dan ook: No More Mr. Nice Guy. Ook Gibson moest even slikken toen hij het eindresultaat van regisseur Brian Helgeland zag. De acteur liet Helgeland ontslaan en huurde John Myhre in om scÚnes opnieuw te schieten. Voor Helgeland kwam dit extra hard aan, omdat hij net een Oscar had gewonnen voor Beste Scenario voor 'L.A. Confidential' (1997). Hij liet zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan. Helgeland is tot de dag van vandaag een veelgevraagde scenarist.