Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Film1
8.3 / 10
422
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Robert Zemeckis
Cast: Tom Hanks, Gary Sinise, meer »
Lengte: 142 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

De vriendelijke maar onnozele Forrest Gump maakt onopzettelijk alle belangrijke gebeurtenissen uit de recente Amerikaanse geschiedenis mee

De sullige goedzak Forrest Gump (Tom Hanks) vertelt op een bankje aan iedereen die het maar horen wil zijn levensverhaal. Hij heeft van alles meegemaakt: president Kennedy ontving hem als lid van het All American football-team op het Witte Huis. Hij liet zijn blote billen zien aan Lyndon B. Johnson en als lid van het Amerikaanse tafeltennisteam ging hij namens Nixon op bezoek in China. Zijn telefoontje leidde tot het Watergate-schandaal. De 75 bereikte zijn IQ nauwelijks, maar op zijn simpele manier drukte Forrest Gump zijn voetsporen in drie decennia Amerikaanse geschiedenis. Met al zijn daden en handelingen wilde hij slechts één doel bereiken: zijn geliefde Jenny (Robin Wright Penn) weer terugzien.

De komedie 'Forrest Gump' verraste in 1994 vriend en vijand door er in een goed filmjaar met de belangrijkste Oscars vandoor te gaan. De film won maar liefst zes Oscars, waaronder die voor Beste Film. 'Pulp Fiction' en 'The Shawshank Redemption' hadden het nakijken. Ook Tom Hanks (Beste Mannelijke Hoofdrol) en Robert Zemeckis (Beste Regisseur) mochten het beeldje mee naar huis nemen. Het verhaal over de sullige jongeman die alle belangrijke momenten uit de recente Amerikaanse geschiedenis meemaakt sprak ook het grote publiek aan: 'Forrest Gump' leverde werelwijd bijna 700 miljoen dollar op.