Spirited Away

Spirited Away (2001)

Film1
8.2 / 10
80
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie, Avontuur, Drama
Regie: Hayao Miyazaki
Cast: Rumi HÓragi, Miyu Irino, meer »
Lengte: 125 minuten
Land: Japan, Verenigde Staten
Taal: Japans

Fantasierijk sprookje over een jong meisje dat terecht komt in een vreemde wereld waar monsters en heksen regeren en mensen in dieren veranderen.

De 10-jarige Chihiro verhuist met haar ouders naar een nieuw huis. In de buurt treffen ze een tunnel aan die naar een verlaten spookstad leidt. De ouders gaan zich te buiten aan het eten van bergen voedsel die in een restaurant liggen, terwijl Chihiro narigheid voelt en de boel voorzichtig gaat verkennen. Langzaam wordt het avond en de stad vult zich met geesten in alle soorten verschijningen. Als Chihiro weer naar haar ouders rent ziet ze tot haar schrik dat zij in varkens zijn veranderd. De wanhopige Chihiro wordt gevonden door Haku, een jongen die werkt in het grote badhuis waar alle geesten naartoe gaan. Hij belooft Chihiro en haar ouders te helpen, en biedt haar een baantje aan in het badhuis.

Regisseur Hayao Miyazaki maakte in 1998 'Princess Mononoke' en werd daarvoor overladen door prijzen, waaronder de Japanse Award of the Academy. Het werd de bestverdienende film uit de Japanse filmgeschiedenis. Na de Berlijnse Gouden Beer werd op 23 maart 2003 zijn wonderschone opvolger 'Spirited Away' beloond met een Oscar voor beste Animated Feature Film. Het laat op zeer originele en inventieve wijze een bizarre wereld zien waarin de meest angstaanjagende, vreemde en aandoenlijke wezens wonen. Deze Japanse film die doet denken aan 'Alice in Wonderland' laat zien dat de met de hand getekende animatiefilm nog lang niet dood is en in dit geval een van de beste tekenfilms is ooit gemaakt.