Platoon

Platoon (1986)

Film1
8 / 10
78
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Drama, Oorlog
Regie: Oliver Stone
Cast: Charlie Sheen, Willem Dafoe, meer »
Lengte: 120 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels, Vietnamees

Oorlogsfilm van Oliver Stone over de gruwelijke waarheden van de jonge en onervaren Amerikaanse militairen tijdens de oorlog in Vietnam

De idealistische Chris Taylor meldt zich aan als vrijwilliger voor het Amerikaanse leger en wordt naar de oorlog Vietnam gezonden. Hij komt terecht in de gruwelijke werkelijkheid tussen jonge en onervaren militairen die een verloren strijd voeren in de dichtbegroeide jungle. De compagnie wordt verdeeld door twee hogere officieren: de harde sergeant Barnes is een man voor wie vechten en doden alles is, terwijl sergeant Elias de menselijke kant van de zaak probeert vast te houden maar wel marihuana gebruikt om te ontsnappen aan de harde realiteit. Chris schaart zich aan de kant van Elias, maar merkt dat de bloeddorstige Barnes zich door niemand in de weg laat staan.

Voordat de beroemde regisseur Oliver Stone in 1986 doorbrak met Platoon, had hij al de scenario's geschreven van Midnight Express en Brian De Palma's Scarface. Deze oorlogsfilm, waarin hij zijn eigen ervaringen in Vietnam verwerkte, werd een groot succes en viel meerdere malen in de prijzen. De film won vier Oscars. De geloofwaardigheid van Platoon werd versterkt door het feit dat de hoofdrolspelers destijds nog onbekende acteurs waren. De film betekende dan ook een enorme stap voorwaarts voor Charlie Sheen, Willem Dafoe, Tom Berenger en Johnny Depp.