« Terug naar de filmografie

Eva Green - Biografie

Eva Green is - als Eva Gaëlle Green - op 5 juli in 1980 geboren in de Franse hoofdstad Parijs. Haar vader, Walter Green, is een Zweedse tandarts en haar moeder, Marlène Jobert is een Algerijnse die eerst acteerde, maar later schrijver van kinderboeken werd. Green volgde drie jaar acteerlessen aan de Saint Paul Drama School in Parijs. Ze heeft ook een regieopleiding gevolgd aan de Tisch School of Arts onderdeel van de Universiteit van New York.

Na deze opleiding keert ze terug naar Parijs, waar ze verschillende toneelstukken speelt zoals: "La Jalousie en Trois Fax" and "Tucaret". Tijdens één van haar optredens wordt ze gezien door de vermaarde regisseur Bernardo Bertolucci. Na een korte opfriscursus Engels cast Bertolucci Green in zijn 'The Dreamers' (2003), een erotisch geladen drama over de Franse studentenopstand uit 1968. De debuterende Green ontvangt lovende kritieken voor haar rol. Op de vraag of ze zich opgelaten voelde tijdens het filmen van de naaktscènes zegt ze: "Het is voor Amerikanen erg shockerend. Ik begrijp niet waarom je geen naakte mensen mag zien en je wel mag zien hoe een baby vermoord wordt. Dat is toch raar. Ze zijn veel te puriteins."

Behalve op acteervlak levert Green ook op een ander vlak een bijdrage aan 'The Dreamers', ze componeerde muziek voor de film. Na haar doorbraak gaat het snel met haar carrière. Ze wisselt rollen in arthouse af met die in blockbusters. In 2004 speelt ze in de Franse 'Arsène Lupin' naast Romain Duris. Het jaar daarop speelt ze naast Orlando Bloom en Liam Neeson in de grootsopgezette 'Kingdom of Heaven' van Ridley Scott. Nadat ze de rol van femme fatale in 'The Black Dahlia' weigerde omdat ze niet getypcast wilde worden, komt 'Casino Royale' in the picture. Ze krijgt de rol aangeboden van Bondgirl Vesper Lynd. Ze twijfelt geen moment en neemt hem aan.

(filmfocus.nl auteursrecht voorbehouden)