« Terug naar de filmografie

Joaquin Phoenix - Biografie

Arme Joaquin Phoenix: hij leefde tot nu toe vooral in de schaduw van zijn broer River Phoenix, die op 23-jarige leeftijd overleed aan een drugscocktail. River, ook een getalenteerd acteur, werd dankzij zijn prachtige rollen en zijn vroege dood, een soort James Dean van de jaren negentig. Maar nu Joaquin ook steeds meer mooie rollen neerzet, is hij de status van 'broertje van' langzamerhand ontgroeid.

Hun vader was timmerman, hun moeder secretaresse in de Bronx. Beide ouders waren lid van de sekte Children of God. Ze woonden in Zuid-Amerika en vader John Phoenix noemde zichzelf 'Aartsbisschop van Venezuela'. In 1977 verhuisden ze naar Los Angeles en veranderden ze hun naam in Phoenix. Arlyn en John moedigden hun kinderen aan om filmster te worden. River was op zijn tiende al op tv te zien, Rain (1973) op haar dertiende, Liberty (1976) op haar tiende en Summer (1978) op haar vijfde.

Op zijn vierde besloot Joaquin (spreek uit: Waa-kien) dat hij een nuchterder naam dan Joaquin wilde hebben; dus noemde hij zichzelf Leaf. Onder deze naam speelde hij zijn eerste rollen. Pas begin jaren negentig zou hij zich opnieuw Joaquin noemen.

Hij maakte zijn acteerdebuut toen hij acht was in de tv-serie 'Seven Brides for Seven Brothers'(1982-3). In zijn eerste jaren als acteur was Joaquin vooral op tv te zien. De tv-film 'Backwards: The Riddle of Dyslexia' (1984) is voor de huidige kijker een curiositeit, omdat we River en Joaquin daarin beiden zien spelen. Joaquins eerste bioscoopfilm was 'SpaceCamp' (1986). Ook speelde hij een bijrolletje in 'Parenthood' (1989), een lachfilm met Steve Martin.

Maar pas na Rivers dood in 1993 kreeg Joaquin werkelijk belangrijke rollen aangeboden. De reden zal zijn geweest dat de filmindustrie een vervanger voor zijn legendarische broer zocht. Joaquin was nu te zien in 'To Die For'(1995) en 'Inventing The Abbotts' (1997). In deze laatste film over de verhouding tussen twee broers is hij te zien tegenover zijn toenmalige vriendin Liv Tyler. Zelfs de grote Oliver Stone vroeg hem, voor 'U Turn' (1997). Recenter zagen we hem in 8 mm' (1999).

Indrukwekkend was ook zijn rol in 'Quills' (2000), de verfilming van de laatste dagen van de Marquis de Sade. Met gevoel zet hij Abbé Coulmier neer, die ondanks zijn godsdienstige overtuigingen veel begrip voor zijn medemensen heeft. De scène waarin de Marquis zich uitkleedt en hiermee de seksule gevoelens van de abt in verwarring brengt, is door het samenspel van Joaquin met Geoffrey Rush een meesterwerkje geworden. The National Board of Review gaf hem hiervoor de prijs voor beste mannelijke bijrol, alsook voor zijn rollen in 'The Yards' en 'Gladiator' (beide 2000).

In de film 'Signs' (2002) zet Joaquin ook een prachtige rol neer, als broer van een ontwrichte priester, die cirkels in de maïsvelden op zijn terrein ontdekt. Twee jaar later komen er drie grote films in de bioscopen waarin Joaquin een rol speelt: 'The Village', 'Ladder 49' en 'Hotel Rwanda'. Vooral 'The Village' levert veel (positieve) kritiek op, en het is na 'Signs' de tweede samenwerking tussen Joaquin en regisseur M. Night Shyamalan.

'Hotel Rwanda' ontvangt een nominatie voor de Screen Actors Guild Award voor de gehele cast. In 2005 is Joaquin te zien in 'Walk The Line', een film over het leven van muzieklegende Johnny Cash.
 • Reacties (27)  
   • Cutie
   • zondag 21 mei 2006
   • 19:18

   Ja, dat is het zeker :D

   • Noorus
   • woensdag 5 juli 2006
   • 13:26

   Ik weet niet hoe het kan, maar ik ben Joaquin Phoenix echt een lekker ding gaan vinden.... ben ik de enige? Die duistere blik met die felgroene ogen, prachtig. Hij straalt echt iets misterieus en stoers uit. En het is een goeie jongen volgens mij.

   • Cutie
   • woensdag 5 juli 2006
   • 13:38

   En Leonardo DiCaprio ;)
   Je bent vast niet de enige

   • resmeyer
   • vrijdag 26 maart 2010
   • 21:21

   Bezoek mijn muziek website waar U enkele dobro resonator guitar leraren kunt zien.

   Mijzelf staat links onderaan op een foto met een dobro resonator guitar.

   Mijn web site is te vinden op: http://members.chello.nl/~rerm/
   Mijn email adres: resmeyer2002@yahoo.com

   • resmeyer
   • vrijdag 26 maart 2010
   • 21:23

   Bezoek mijn muziek website waar U enkele dobro resonator guitar leraren kunt zien.

   Mijzelf staat links onderaan op een foto met een dobro resonator guitar.

   Mijn web site is te vinden op: http://members.chello.nl/~rerm/
   Mijn email adres: resmeyer2002@yahoo.com

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer