« Terug naar de filmografie

M. Night Shyamalan - Biografie

De mysterieuze M. in zijn naam staat niet voor 'Mystery' maar gewoon voor de Indiase naam Manoj. M. Night Shyamalan wordt op 6 augustus 1970 geboren in India maar al snel besloten zijn ouders, die beiden dokters waren, te verhuizen naar de Verenigde Staten. Op zijn achtste weet Night wat hij later wil worden: filmregisseur. Hij krijgt een videocamera van zijn vader en schiet er lustig op los, daarbij de stijl van Spielberg imiterend. Tijdens de schoolvakanties is hij steeds bezig met het regisseren van films, altijd met familie en vriendjes in de hoofdrollen.

Tegen de tijd dat hij vijftien is heeft hij al 45 'films' op zijn naam staan. Al snel heeft Manoj door dat een goed verhaal de sleutel naar succes is. Zodoende begint hij op veertienjarige leeftijd met het schrijven van scripts. Het aanbieden van zijn scenario's aan producenten loopt echter steeds uit op teleurstellingen. Hij besluit het anders aan te pakken en geeft zich op voor vrijwilligerswerk in de filmindustrie. Dag in, dag uit deelt hij naamplaatjes uit aan bezoekers.

Op een gegeven moment heeft hij het daar zo mee gehad, dat hij besluit een naamplaatje voor zichzelf te maken zodat hij kan binnenglippen bij allerlei dagen voor 'jonge talenten' en diners om zodoende een netwerk op te bouwen. Helaas mislukt ook dit. Met zijn film Praying with Anger weet hij eindelijk de ogen op zich te vestigen. De film, door hemzelf geregisseerd en geproduceerd, gaat over een Indiase jongen, geboren in Amerika, die zoekt naar zijn wortels in India. Om geld te besparen voor een hoofdrolspeler neemt hij ook deze taak op zich. De film wordt voornamelijk vertoond op festivals en heeft dus nooit een groot publiek bereikt, maar het biedt hem de kans om vervolgens de komedie Wide Awake te maken. De film blijkt geen groot succes.

Shyamalan gaat verder met de productie van Labor of Love, maar wordt door de studio van het project afgehaald en besluit zich te richten op het schrijven van Stuart Little, naar de boeken van E.B. White. Het scenario van Shyamalan valt in goede aarde en onder regie van Rob Minkoff wordt Stuart Little een amusante kinderfilm.

Ondertussen heeft Shyamalan het verhaal van The Sixth Sense geschreven, de thriller die uiteindelijk zijn doorbraak als regisseur zou betekenen. Disney koopt het script voor 1,25 miljoen dollar, geeft Night de kans om de film te regisseren en zorgt voor superster Bruce Willis in de hoofdrol. De aanwezigheid van Willis zorgt voor de nodige publiciteit, maar het is het opmerkelijke scenario van Shyamalan dat ervoor zorgt dat het publiek in groten getale naar de bioscopen komt. The Sixth Sense wordt genomineerd voor zes Oscars waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario.

M. Night Shyamalan gaat snel weer aan de slag aan zijn volgende film: Unbreakable, wederom een thriller met bovennatuurlijke trekjes waarin ook weer Bruce Willis te zien is. Signs met Mel Gibson en de thriller The Village worden minder goed ontvangen dan zijn eerdere werk. Met Lady in the Water slaat Shyamalan volgens velen echter de plank pas echt mis. Het moderne sprookje uit 2006 is een enorme financiŽle flop en levert hem een Razzie op voor Slechtste Regie. Twee jaar later weet Shyamalan zich met het mysterieuze drama The Happening nauwelijks te revancheren.

Het succes van The Sixth Sense heeft Shyamalan nooit weten te evenaren, laat staan overtreffen. Toch blijft Hollywood vertrouwen houden, getuige zijn nieuwe productie The Last Airbender die in 2010 verschijnt.