Spotlight (2015) Oscarwinnend drama met Michael Keaton over de journalisten van The Boston Globe die verslag deden van seksschandalen binnen de katholieke kerk

Naar de filmpagina Ga naar de filmpagina

Cijfer

8 van de 10 sterren (45 stemmen)
Jouw cijfer:

Weergegeven resultaten: 1 t/m 6 van 6

Discussie: Spotlight (2015)

 1. #1
  Producent
  Geregistreerd
  21 December 2007
  Berichten
  15.679

  Standaard Spotlight (2015)

  Wat vind jij van deze film?

 2. #2
  Producent Tarkus's schermafbeelding
  Geregistreerd
  19 June 2005
  Berichten
  3.542
  8 van de 10 sterren

  Standaard

  Goede film die me een beetje deed denken aan 'All The President's Men', die zich ook afspeelt op de redactie van een krant al was het onderwerp toen wel iets heel anders dan in deze film.
  Hier gaat het dus over de kindermishandeling in de kerk.
  Puike cast die stuk voor stuk het verhaal geloofwaardig brengen.
  Ruim 2 uur durende film die je aan het scherm gekluisterd houd.
  Waar gebeurd dus en dat is voor mij altijd een pluspunt !!

 3. #3
  Figurant
  Geregistreerd
  24 July 2013
  Berichten
  311
  7 van de 10 sterren

  Standaard

  Een film die op een prachtige manier de onderzoeksjournalistiek belicht.
  Tegenwoordig wordt de onderzoeksjournalistiek onterecht enorm ondergewaardeerd en omver geschopt en overrompeld door amateurs die met hun telefoontje denken het "Nieuws" ondoordacht en impulsief in onze wereld te moeten schieten.Inderdaad een "All the presidents men" sfeertje al is dat toch wel een diamant tegenover een gouden Spotlights. Het onderwerp (seksschandalen binnen de katholieke kerk) wordt degelijk maar niet écht boeiend benaderd en dat is een gemiste kans want met een beter script én deze cast had het een steengoede film kunnen worden.Jammer.
  3,5* cijfer 7

 4. #4
  Producent Jefferson's schermafbeelding
  Geregistreerd
  12 October 2009
  Berichten
  693
  8 van de 10 sterren

  Standaard

  Goede film met een sterk verhaal.

 5. #5
  Producent nieuwsfilm1dct's schermafbeelding
  Geregistreerd
  22 February 2009
  Berichten
  3.250
  7 van de 10 sterren

  Standaard

  Een goede drama/misdaad/historie en biopic verhaal...
  Prima verhaal (maar niet nog spannender)...
  Een waargebeurd verhaal...
  Prima acteerwerk...
  Bekende acteur Mark Ruffalo...
  Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
  Prima achtergrond geluid/muziek
  (Dolby Digital)...

 6. #6
  Producent Quentin's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 October 2007
  Berichten
  703
  10 van de 10 sterren

  Standaard

  Religie maakt meer kapot dan je lief is, dat blijkt ook hier weer. Dit keer geen bron van oorlog en terreur, maar seksueel misbruik van kinderen, omdat iemand het celibaat wel een goed idee leek, gekoppeld aan de status van 'plaatsvervanger cq vertegenwoordiger van God' voor elke geestelijke. De kinderen hadden geen enkel verweer, en hun ouders gehoorzaamden meestal ook braaf de kerk.

  "Spotlight" is een uitstekende en indrukwekkende film over het grootschalige kindermisbruik door de kerk en de systematische bescherming van de daders, ten koste van de slachtoffers. Werkelijk alles werd in het werk gesteld om het aanzien en de macht van de kerk te beschermen. De omvang van het misbruik is huiveringwekkend, vooral als je beseft dat dit overal ter wereld gebeurde (en wellicht nog steeds gebeurt).

  De weinig doortastende commissie Deetman heeft in Nederland schoorvoetend en slechts ten dele aan het licht gebracht wat er hier in eigen land allemaal met kinderen (meestal jonge jongens) gebeurde. Dit is ongetwijfeld slechts een fractie van de totale omvang. De meeste getroffenen hebben immers geen enkele behoefte om op voorwaarden van de kerk (feitelijk de organisatie van de daders) hun pijnlijke verhaal te moeten doen ten overstaan van vertegenwoordigers van diezelfde kerk. Voor de meeste inmiddels volwassen mannen is het een uiterst beschamende ervaring om tot in detail te vertellen wat men met je gedaan heeft, laat staan tegenover zo'n door de kerk geregisseerd tribunaal. En dat alles
  teneinde - bij goedkeuring - huiswaarts te keren met de officiële status van slachtoffer en een fooi ter 'compensatie' voor een verwoeste jeugd, en vaak een verwoest leven. Het is een belediging om te denken dat dit met een paar Euro kan worden afgekocht. Vandaar dat de meeste slachtoffers er het zwijgen toe doen. Dat doen ze vaak al hun hele leven.

  In de VS zijn er nog een paar priesters veroordeeld, hier zijn vrijwel alle daders weggekomen met niet meer dan een tik op de vingers. En het celibaat bestaat nog steeds, evenals de sfeer van geheimhouding. De slachtoffers hebben nooit hun recht kunnen halen, er is een soort openbare 'boetedoening' geweest toen het imago van de kerk naar het nulpunt was gedaald. Daarna kon men met een schone lei verder als het ware. Dus wie er nou eigenlijk beter van is geworden. Hint: niet de slachtoffers.

  Enfin. Deze indrukwekkende film laat haarscherp zien hoe het systeem werkt, en hoeveel moeite het kost om de waarheid aan het licht te brengen. Hulde aan de makers, en uiteraard het team van de Boston Globe en iedereen die heeft gevochten voor rechtvaardigheid.

  NB: bedenk aan het einde van de film als die lijst over het scherm rolt hoeveel langer deze in werkelijkheid moet zijn volgens de gedane berekeningen (6% van de priesters, broeders en paters is pedoseksueel) en bijvoorbeeld het feit dat ons eigen land ontbreekt. Koude rillingen dus. Maar de film is een absolute aanrader voor iedereen met een hart in z'n donder en een beetje realiteitszin tussen de oren.

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •